Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Erasmus+ palīdz attīstīt zaļo domāšanu būvniecības specialitātēs

22.02.2021
 

Veiksmīgi turpinās Erasmus+ stratēģiskās sadarbības projekta aktivitāšu īstenošana, t.i. videi draudzīgu apmācības instrumentu izstrāde būvniecības speciālistiem un celtniecības darbiniekiem. Projektā Daugavpils būvniecības tehnikums iesaistījās 2019.gada oktobrī un kopš tā laika ir izstrādātas vadlīnijas ilgtspējīgai apmācībai būvniecības jomā, notikušas vairākas Lietuvas, Igaunijas un Latvijas kopīgās profesionālas izglītības skolotāju īstermiņa apmācības gan klātienē, gan tiešsaistē.

Pateicoties projekta komandas un profesionālās izglītības skolotāju aktīvam un radošam darbam ir tapuši kvalitatīvi un saturīgi apmācības instrumenti jeb metodiskie materiāli zaļās būvniecības pasniegšanai angļu valodā, kas ietver sevī gan mācību vielu, praktiskus piemērus un uzdevumus, gan arī ieteikumus skolotājiem par satura veidošanu. Materiāli par ilgtspējīgu metožu apguvi būvniecības specialitātēs skar jautājumus par būvju izturīgumu, resursu taupīgu izmantošanu, atkritumu apsaimniekošanu, videi draudzīgu materiālu izmantošanu, enerģijas patēriņu būvniecības un būves izmantošanas laikā.

Pašlaik saziņa starp projekta sadarbības partneriem notiek tiešsaistē, kas nekavē projekta gaitu un intelektuālo rezultātu radīšanu. Regulāri notiek ražīgas tiešsaistes diskusijas un vērtīgas konsultācijas par projektā izstrādāto apmācības instrumentu turpmāku adaptēšanu latviešu, igauņu un lietuviešu valodās. Spānijas sadarbības partneris izstrādā un attīsta digitālu platformu, kurā reģistrētiem lietotajiem būs iespēja iepazīties ar mācību materiāliem un pārbaudīt savas zināšanas, izpildot testus.

Tagad notiek īsā formāta apmācības materiālu izstrādāšana katras partnervalsts valodā un martā sāksies materiālu aprobācija jeb pilotapmācības, kas paredz ekoloģiski orientēta satura tematu integrēšanu profesionālās izglītības mācību priekšmetu saturā. Rezultātā tiks nodrošināta izglītojamo zaļās domāšanas attīstīšana mācību procesā būvniecības specialitātēs, kas palīdzēs nostiprināt videi draudzīgu darba kultūru būvniecības nozarē.

 

Plašāku informāciju par projektu „Videi draudzīgas (zaļās) apmācības izstrāde būvniecības nozares speciālistiem” Nr. 2019-1-LT01-KA202-060695, lūdzu skatīties šeit .

 

Par projekta gaitu var lasīt arī žurnālā “Būvinženieris” Nr.77 (pieejams DBT bibliotēkā) un Latvijas Būvinženieru savienības mājas lapā (pieejams šeit).

 

Sagatavoja:

 

Starptautiskās sadarbības un projektu nodaļa

projekti@dbt.lv

  

  

« atpakaļ