Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Vispasaules Drošāka interneta dienas

09.03.2021

2021. gada 9. februārī vairāk nekā 170 valstīs visā pasaulē tika atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena (DID) ar saukli “Drošāks internets sākas ar tevi!”, aicinot ikvienu domāt par to, kā mēs katrs rūpējamies par savu drošību internetā, un kāds ir mūsu ieguldījums, veidojot labāku interneta vidi.

Bibliotēkā tika piedāvāta izstāde “Drošāks internets sākas ar tevi!” 

Drošāka interneta mēneša ietvaros tehnikumā tika veikta pedagogu un audzēkņu aptauja par attieksmi pret aizsardzības nepieciešamību internetā. Izrādījās, ka saistībā ar attālināto darbu un mācībām pie datora pavadītais laiks ir pieaudzis, īpaši skolotājiem. Dažiem trūkst zināšanu interneta drošības jautājumos.

Ar savu viedokli dalās respondenti:

Laura Stankeviča (D1-15 grupas audzinātāja)

“Ļoti daudz pieaudzis pavadītais laiks, vēlētos mazāk. Esmu droša. Ļoti vēroju saites un adreses, kad jānorēķinās ar naudas pārskatījumiem. Zoom formāta nodarbības patīk. Internetu izmantoju, lai sagatavotos stundām, veidot prezentācijas, rakstīt Worda dokumentus. Nezinu, vai datorā ir filtri. Aptuveni nojaušu, kuras interneta vietnes nav drošas. Kopijas neveidoju, dažreiz kopijas ielādēju google.com diskā. Ar emocionālo pazemošanu internetā neesmu saskārusies.”

Iveta Kriškijāne (2-02a, 2-03, 2-04 grupu audzinātāja)

“Saistībā ar attālināto mācību procesu, pavadītais laiks pie datora ir pieaudzis. Zoom formāta nodarbības ir labāk uztveramas, jo var redzēt kolēģus, izglītojamos. Internetu es izmantoju saziņai, informācijas iegūšanai, sevis izglītošanai. Filtri ir svarīgi. Kuras vietnes ir bīstamas, es nezinu. Ar privātuma aizskaršanu un zagšanu internetā neesmu saskārusies. Datu kopijas cenšos neveidot. Negatīvi attiecos pret emocionālo pazemošanu. Priecātos, ja tas pazustu.”

Vadims Petrovs (4-33 grupas audzēknis)

“Pavadīts laiks nav pieaudzis. Zoom formāta nodarbības nepatīk, efektīvāk un ērtāk, manuprāt, ir tēmas materiāla izdošana, lai ir iespēja sagatavoties pārbaudes darbam. Internetu izmantoju dažādiem mērķiem, sākot ar izklaidi un beidzot ar papildinformācijas meklēšanu mācību procesam. Datorā ir lejupielādēts antivīruss un pārlūka aplikācija reklāmas bloķēšanai ADblock. Man ir visas nepieciešamās un pārbaudītās vietnes, kuras es izmantoju. Neesmu saskāries ar personas datu zagšanu, esmu uzmanīgs ar datu ievietošanu. Visas svarīgās datu kopijas veidoju  datu nesējos. Emocionālā pazemošana ļoti bieži sastopama internetā, bet es uz to nereaģēju.”

Tika popularizēta vietne drossinternets.lv un tiešsaistes viktorīna par drošību internetā, kur gudrākie un ātrākie var saņemt balvas. 

Tika novadītas 8 grupu audzināšanas stundas par drošību un riskiem internetā, tā skaitā divi vebināri ar Latvijas Drošāka interneta centra lektori Anitu Priedi. Liels paldies centra speciālistiem par atsauksmi un sadarbību!

  • Sarunu laikā ar audzēkņiem tika apspriestas šādas psiholoģiskās tēmas:
  • Emocionālā labklājība attālinātās mācīšanās laikā (nogurums, saskarsmes trūkums, atbalsta meklēšanas mehānismi);
  • Interneta atkarības problēmas (īpaši – kur ir tā robeža, kur dators ir mūsu palīgs un darba ierīce – un dators, kā mūsu pārvaldnieks, bez kura mēs nevaram dzīvot, visas mūsu emocijas saistītas tikai ar to, kas notiek datorā, internetā?);
  • Kā pēdējā laikā ir mainījusies mūsu attieksme pret drošību internetā?;
  • Ko nozīmē jauns jēdziens “Zoom fatigue” jeb “Zoom nogurums”? Interesanti bija uzzināt, kā mūsu audzēkni adaptējas jaunai saskarsmes un darba formai.

Vairāk informācijas par Zoom nogurumu var izlasīt angļu valodā:

https://www.bbc.com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting

Tika nosūtīti “Padomi skolotājiem drošu mācību stundu organizēšanai Zoom” ar detalizētiem drošības iestatījumiem.

Informāciju sagatavoja DBT bibliotekāre J.Sokolova

un psihologs J.Stičinskis

  

« atpakaļ