Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Vebinārs “Zaļā domāšana būvniecības speciālistiem”

12.03.2021
 

Marta otrajā nedēļā ZOOM platformā norisinājās vebinārs par zaļo domāšanu būvniecības jomā, kura mērķis bija popularizēt un izplatīt videi draudzīgu būvniecības metožu izmantošanas pieredzi profesionālās izglītības skolotāju vidū, lai vēlāk iegūtās zināšanas viņi varētu nodot saviem audzēkņiem, tādejādi attīstot un stiprinot videi draudzīgu darba kultūru būvniecības nozarē. Vebināra laikā dalībniekiem bija iespēja noklausīties lekcijas par dažādām, ar zaļo domāšanu saistītām tēmām.

Ilze Neimane (biedrības “Ekodizaina kompetences centrs” valdes locekle) stāstīja par to, kas tiek saprasts ar jēdzienu “zaļā būvniecība” un kādi ir ekodizaina principi un pieejas. Pēc prezentācijas noklausīšanās turpinājās diskusija par to, vai Latvijas būvniecības nozarē jau veidojas videi draudzīga darba kultūra vai tomēr būvuzņēmumu interese par būvmateriālu izmantošanu ar ekomarķējumu ir vairāk saistīta ar nepieciešamību iegūt sertifikāciju.

Edgars Neilands (SIA “Labie koki” vadītājs) vebināra dalībniekus iepazīstināja ar koksnes atkārtotu izmantošanu būvniecībā (aprites ekonomika), par idejām un praksi šķūņa jaunbūvē. Tika demonstrēts arī speciāli vebināram uzņemts iedvesmojošs videomateriāls par ekoloģisko būvniecību un otrreizēju materiālu izmantošanu.

Andris Lujāns (kompānijas “Saint-Gobain” projektu vadītājs)  runāja par gandrīz nulles enerģijas privātmājām. Vebināra dalībniekus šī tēma ieinteresēja un viņi uzdeva vairākus praktiskus jautājumus par privātmāju siltināšanu, “siltumnīcas efekta” novēršanu, ekoloģisko un veselībai nekaitīgu materiālu un tehnoloģiju izmantošanu ēkas siltināšanā.

Jautājumi, par kuriem tika stāstīts vebinārā, cieši saistās ar Erasmus+ starpvalstu projektu, kurā kopīgi sadarbojoties skolotājiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tiek izstrādāti  videi draudzīgi (zaļie) apmācības instrumenti būvniecības speciālistiem. Pateicoties lektoru un vebināra dalībnieku labās prakses piemēriem tiks papildināti projekta materiāli par tēmām “Videi draudzīgu būvizstrādājumu un palīgmateriālu izmantošana”, “Terminoloģija”, “Enerģijas patēriņš būves izmantošanas laikā”.

Kopumā  pasākumā piedalījās 40 Daugavpils būvniecības tehnikuma un Rīgas Celtniecības koledžas skolotāji.

Pateicamies Latvijas Būvnieku asociācijai, biedrībai “Ekodizaina kompetences centrs”, SIA “Labie koki” un “Saint-Gobain” par sadarbību vebināra rīkošanā un dalīšanos pieredzē. Īpašs paldies Baibai Mierkalnei, Ilzei Neimanei, Edgaram Neilandam un Andrim Lujānam.

 

 

Ar biedrības “Ekodizaina kompetences centrs" aktivitātēm var iepazīties šeit.

“Saint-Gobain” rekomendējošo materiālu par gandrīz nulles enerģijas māju skaties šeit.

SIA “Labie koki” videomateriālu par koksnes atkārtotu izmantošanu var apskatīt šeit.

Vebinārs tika organizēts Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta "Videi draudzīgas (zaļās) apmācības izstrāde būvniecības nozares speciālistiem" Nr. 2019-1-LT01-KA202-060695 ietvaros.

 

Sagatavoja:

Starptautiskās sadarbības un projektu nodaļa

projekti@dbt.lv

  

  

Dalīties

« atpakaļ