Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Jauniešu uzvara Nākotnes pilsētas spēlē

01.02.2022
 
Daugavpils pilsēta kandidē titulam “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”, veidojot dažādas iniciatīvas un pasākumus, kas izceļ pilsētas unikalitāti. Daugavpils 2027 komanda piedāvāja iespēju piedalīties situācijas analīzes un ideju radīšanas spēlēs, tādējādi aicinot ikvienu Daugavpils un Latgales iedzīvotāju sniegt savu ieguldījumu pilsētas un reģiona attīstības plānošanā. Savu dalību Nākotnes pilsētas spēlei “PILSĒTA, KAS IEKĻAUJ. Kā būtu, ja dažādība kļūtu par bagātību?” pieteica arī Daugavpils būvniecības tehnikuma jauniešu komanda “Ideju lampa”, kuras sastāvā bija grupas 3-04 (arhitektūras tehniķis) audzēkņi Anastasija Vinogradova, Inese Saičenko, Dāvis Usāns un Aleksandrs Titovs.

Šoreiz spēlē komandas tika aicinātas radīt un pielāgot kultūras produktus sociāli mazaizsargātajām un sociālās izstumšanas riskam pakļautajām grupām, cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem, bijušajiem ieslodzītajiem u.c.

Pirmajā tiešsaistes pasākuma dienā komandas tikās ar ekspertiem, kuri iepazīstināja ar problēmām, ar kurām saskarās mērķa grupas cilvēki. Pēc ekspertu uzklausīšanas sākās ideju ģenerēšanas process, kurā tehnikuma komanda radīja vairākas vērtīgas idejas – pieredzes apmaiņas pasākums starp dažādām paaudzēm, taksometra pakalpojumi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pamestu ēku atdzīvināšana, u.c. Kā galveno jaunieši izvirzīja ideju par būvdarbu mācību prakses realizēšanu cilvēku ar invaliditāti, pensionāru, maznodrošināto ģimeņu, bērnunamu, grūtā situācijā nonākušo ģimeņu dzīvesvietās.

Nākošajās dienās darbs turpinājās patstāvīgi, jaunieši testēja izvirzīto ideju, veicot aptauju audzēkņu vidū par iespēju un vēlmi iesaistīties, pārrunājot idejas realizēšanas iespējamību ar ekspertiem – profesionālo priekšmetu skolotājiem, sociālo darbinieku, direktores vietnieci. Rezultāti tika apkopoti, izvērtēti, un tika sagatavoti materiāli idejas aizstāvēšanas prezentācijai.

28.janvārī notika izstrādātā projekta prezentēšana Facebook tiešraidē, kur komanda saņēma atzinīgu ekspertu vērtējumu par idejas nozīmīgumu pilsētas kopējam ieguvumam, jauniešu radošumu un spēju iedvesmot.

Daugavpils būvniecības tehnikuma komanda ieguva vislielāko balsu skaitu skatītāju balsojumā, un arī ekspertu vērtējumā ideja tika atzīta par labāko un ieguva laureāta titulu šajā spēlē. Komanda tika apbalvota ar dāvanām no organizatoru komandas, saņemot pilsētas kalendārus un dāvanu karti Marka Rotko mākslas centra apmeklējumam.

Jaunieši bija gandarīti par lielo atsaucību un paveikto darbu idejas izstādē, kas nebija viegls uzdevums. Uzsverot radītās idejas unikalitāti viņi atzina – tā ir lieliska iespēja palīdzēt cilvēkiem, vienlaikus attīstot savas profesionālās prasmes!


 

Sagatavoja:
Linda Pūdāne
Komunikācijas un karjeras centrs

« atpakaļ