Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Erasmus+ mācību prakse topošajiem automehāniķiem un apdares darbu tehniķiem Vācijā

25.07.2022
 

Trīs nedēļu garumā, no 2022. gada 26. jūnija līdz 15. jūlijam, Erasmus + programmas ietvaros Daugavpils Būvniecības tehnikuma 11 izglītojamie – 7 topošie apdares darbu tehniķi un 4 automehāniķi papildināja praktiskās iemaņas viesojoties pie, nu jau, pastāvīgā sadarbības partnera VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte, Gut Wehlitz, Leipcigas piepilsētā Šķeidicā, Vācijā.

Kopā ar otrā un trešā kursa audzēkņiem devās 3 pavadošās personas - projektu koordinatore Viktorija Baranovska, pedagogs karjeras konsultants Jeļena Viršuta un  vispārējās vidējās izglītības skolotāja Olga Čebajeva. 

Topošie automehāniķi strādāja mācību darbnīcās. Vietējā meistara pārraudzībā viņi veica vieglo automašīnu remontu, elektrosistēmu diagnostiku atbilstoši specifikācijām. Uzdevumos ietilpa vienkāršu mezglu un sistēmu testēšana, demontāža, nomaiņa un montāža, mezglu remonts, transportlīdzekļu un sistēmu defektu un darbības traucējumu novēršana. Papildus, dalībnieki tika iepazīstināti arī ar profesionālo standartu procedūrām un noteikumiem kā arī mācījās par veselības un drošības pasākumiem un negadījumu novēršanu.

Tikmēr apdares darbu tehniķi veica veco mūru remontu un ķieģeļu nomaiņu, jaunas ēkas mūrēšanu ar gāzbetona blokiem. Renovācijas gaitā telpu sienas tika sagatavotas krāsošanas darbu uzsākšanai, nepiemērotie būvelementi nomaskēti, grīdas segums pasargāts no krāsas traipiem. Audzēkņiem bija iespēja izmēģināt arī betona bruģakmeņu ieklāšanu, iesākumā sagatavojot virsmu atbilstoši prasībām. Tika betonēti robežakmeņi, izklāta grants un šķembas līdzeni pēc līmeņa veiktās atzīmes.

Visi audzēkņi tika mudināti sadarbojoties ar citiem, meklēt skaidrojumus jautājumiem, dalīties ar resursiem un uzņemties atbildību. Liela uzmanība tika veltīta spējai sekot instrukcijām un veikt uzdotos uzdevumus, strādāt patstāvīgi un vajadzības gadījumā meklēt palīdzību, uzņemties iniciatīvu un spēt pārdomāt un pilnveidot savu darbu.

Audzēkņiem bija iespēja iepazīt tuvāk Šķeidicai esošās lielās pilsētas. Tā bija unikāla iespēja apmeklēt kultūrvēsturiski nozīmīgas vietas Leipcigā un Drēzdenē, redzēt pilsētu arhitektūru, sajust to vēsturi.

Ārpus praktiskajām nodarbībām jaunieši apmeklēja Volkswagen automobiļu rūpnīcu Drēzdenē, kura ir īpaša ar to, ka ēka veidota no stikla un ir pilnībā caurredzama. Jaunieši novēroja  modernāko iekārtu un robottehnikas izmantošanu automobiļu un to komponentu izgatavošanā. Mācību ekskursija Volkswagen rūpnīcā ir vērtīga pieredze topošajiem automehāniķiem, kas pilnveido un attīsta viņu profesionālās zināšanas iegūstamajā kvalifikācijā.

Mobilitātes noslēgumā uzņemošās iestādes prakses vadītāji augstu novērtēja audzēkņu labi paveikto darbu un jau gaida nākamo grupu mācību praksē jaunā mācību gada sākumā.

Satiekot lielu daudzumu vienaudžu un pasniedzēju no dažādām Eiropas valstīm, audzēkņi spēj vēl jo vairāk novērtēt nepieciešamību mācīties angļu valodu. Kā atzīst paši jaunieši, šāda komunicēšana neformālā gaisotnē ir lielisks veids gūt pārliecību par savām saziņas spējām. Gan iegūtās kompetences profesionālajā jomā, gan uzlabotās svešvalodu zināšanas nepārprotami būs noderīgas nākotnes darba gaitās.

Mācību praksi ārvalstīs finansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma, projekts Nr.2020-1-LV01-KA116-077223.

Plašāka informācija par Erasmus+ programmu šeit

Fotogalerija

 

Sagatavoja:
Starptautiskās sadarbības un projektu nodaļa
projekti@dbt.lv

 

« atpakaļ