Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Ūdens dienas Čehijā

26.03.2023
 

Latgales Industriālā tehnikuma 2 trešā kursa inženiersistēmu būvtehniķi kopā ar profesionālās izglītības skolotāju Nikolaju Tukišu un vidējās vispārējās izglītības skolotāju Margaritu Grigorjevu piedalījās Mendel Universitātes organizētajā Ūdens dienai veltītā pasākumā, kas ilga veselu nedēļu.

No 19. līdz 26. martam viņi viesojās Čehijas otrajā lielākajā pilsētā Brno Erasmus+ programmas transnacionālā projekta “Ūdens nozares profesionālās izcilības platformas paplašināšana” (PoVE Water Scale-up) ietvaros. Pasākumā piedalījās pāri 60 dalībniekiem no 6 sadarbības valstīm.

Galvenais pasākuma mērķis bija sniegt zināšanas par ūdens resursu izmantošanu un ūdens kvalitāti dabā, kā arī demonstrēt problēmas, kas rodas cilvēku darbības rezultātā, un to risinājumus.

Pirmajā dienā paneļdiskusijā visi klātesošie iesaistījās apspriešanā par ūdens cirkulāciju dabā un pilsētā un saistītajām ūdens piesārņojuma problēmām. Lai iesaistītās puses spētu labi sadarboties, audzēkņiem un skolotājiem tika novadīta "komunikācijas prasmes" meistarklase, kas klātesošajiem ļāva iepazīties un rast jaunus draugus.

Nākamajā dienā grupa devās iepazīties kā notiek Mendel Universitātes studentu un lektoru darbs saistībā ar pētījumiem kalnu apkaimē. Tika stāstīts par ūdens saglabāšanas problēmām meža teritorijās un kā notiek pazemes ūdens pētījumi. Darba gaitā audzēkņi ņēma ūdens paraugus un pārbaudīja tā kvalitāti, mērija ūdens plūsmas un saņēma jaunas un vērtīgas zināšanas.

Katra diena tika proporcionāli veltīta kādam ar ūdeni saistītam procesam. Līdz ar to trešā diena tika pavadīta universitātes mācību saimniecībā. Pasākuma dalībnieki iepazinās ar lauksaimniecības un lopkopības fermas darbu un izmantojamajiem ūdensapgādes un ūdens novadīšanas risinājumiem, kas ļauj mazināt radušos ekoloģisko piesārņojumu.

Visām aktivitātēm sekoja informācijas izanalizēšana un apkopošana. Izglītojamie grupās angļu valodā prezentēja jauniegūtās zināšanas, savus viedokļus un diskusiju ceļā rada vielu pārdomām.

Mācību mobilitāti ārvalstīs finansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma, projekts PoVE Water Scale-up Nr.101055851.

Fotogalerija

Sagatavoja:

Projekta dalībnieki 

« atpakaļ