Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Lieldienu meistarklase EKO skolas ietvaros “Izkrāsosim Lieldienas ”

03.04.2023
 


2023.gada 3.aprīlī notika Lieldienu meistarklase EKO skolas ietvaros, kurā piedalījās LIT izglītojamo pašpārvalde. Olu krāsošanas meistarklases laikā profesionālās izglītības skolotāja Sarmīte Meļnikova atzīmēja, ka viena no svarīgākajām Lieldienu tradīcijām ir olu krāsošana un piedāvāja krāsošanai izmantot tikai dabiskos materiālus. Izglītojamie katru olu ietina marlītē, pieliekot klāt zemeņu lapiņu, kas bagātināja olu ar dažādiem ziedu rakstiem. Olas tika vārītas dažādos novārījumos 10 minūtes. Tās tika  atstātas uz nakti novārījumā un pēc tam nākamajā rītā, tika celtas ārā, veidotas Lieldienu kompozīcijas. Lai olu krāsošana izdotos, meistarklases dalībnieki ievēroja sekojošus pamatnoteikumus.

Viens no pamatnoteikumiem ir tāds, ka olas vajadzētu vismaz vienu stundu iepriekš pirms krāsošanas izņemt no ledusskapja un paturēt istabas temperatūrā, lai tas mazinātu risku, ka olas čaumala vārot saplīsīs. Olas čaumalas iegūs košāku, intensīvāku un noturīgāku krāsu, ja ūdenim pievienos nedaudz sāli un etiķi. Uz litru ūdens jāpievieno vismaz viena tējkarote sāls, savukārt ar etiķa daudzumu gan nevajadzētu pārspīlēt, jo tas padarīs čaumalas trauslākas – rezultātā etiķis palīdzēs tikt pie krāsainākām, taču olu kaujās mazāk izturīgām olām.

Tradicionāli viens no izplatītākajiem dabīgajiem olu krāsošanas līdzekļiem ir sīpolu mizu novārījums, kas nokrāso sarkanīgi brūnas olas. Dzeltenīgos toņus iegūst krāsojot olas kurkumā, savukārt zilā līdz pat melnajai nokrāsai, tiek iegūta krāsojot olas sarkanajā kāpostā un karkade tējā.
 
Sagatavoja
Profesionālās izglītības skolotāja
Sarmīte Meļnikova 
« atpakaļ