Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Pieredzes pārņemšana Vācijā

09.06.2023
 


Profesionālās izglītības skolotāji no Višķiem,  Kaspars Mukāns un Zinaīda Vingre, piedalījās Erasmus+ darba vērošanā Vācijā, Nīnburgā pie Vēzeres no 22. maija līdz 28. maijam, pie sadarbības partnera DEULA-Nienburg.
Iepazīstoties ar pašu mācību centru, tika aplūkots centrā esošais tehnikas parks. Apbrīnojami bija vērot plašo tehnikas un iekārtu klāstu, sākot ar nelieliem rokas instrumentiem, kas paredzēti gan dārza, gan meža darbiem, gan arī lielo lauksaimniecības tehnikas parku. Paša mācību centra iekārtas ir ražotas dažādos gados - pieejamas ir gan jaunākas, gan vecākas. Pārsteidzoši bija novērot to, ka katrai no tehnikas vienībām ir nodrošināta to dažādība. Gadījumos, kad pašu esošās tehnikas vienības ir spējīgas nodrošināt tikai vienkāršākos modeļus, tad jaunākās un modernākās iekārtas tiek iznomātas, vai tos piegādā ražotāji kā demo/mācību variantus. Tādā veidā izglītojamie tiek nodrošināti ar pilnu tehnikas un iekārtu klāstu praktiskajās apmācībās.

Vērojot praktiskās apmācības uz lauka, jāatzīmē, ka darbs ar tehniku notiek ne vien mācību centra esošā izmēģinājuma lauciņa ietvaros, bet arī tuvākajos esošo saimniecību laukos, kur saimnieki nodrošina arī citus izejmateriālus – sēklu un mēslojumu.

Izbraukumos uz vietējām saimniecībām, varēja novērot to dažādību. Kā jauninājums, vēl tikai izstrādes stadijā, bija apskatāmas dārza laistīšanas caurules, ierokamas augsnē, kas tiek gatavotas no cietajiem organiskajiem kūtsmēsliem. Pēc saimnieka teiktā, tās kārstajās vasaras dienās spēj augiem nogādāt nepieciešamo ūdens daudzumu sakņu sistēmai teju 8 mēnešu garumā, bet pēc sezonas beigām, bez piepūles tās tiek iestrādātas augsnē uzarot, kur tās kalpo kā organiskais mēslojums.

Erasmus+ projekts deva iespēju iepazīties ar vietējo kultūru un arhitektūru, gūt jaunas emocijas un sazināšanās prasmes.

Mācību mobilitāti ārvalstīs finansē Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekts Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000062402

Fotogalerija

Informāciju sagatavoja brauciena dalībnieki 
« atpakaļ