Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Praktisko iemaņu gūšana Polijā

16.06.2023
 
Erasmus+ programmas ietvaros no 21. maija līdz 9. jūnijam 4 topošie apdares darbu tehniķi un 3 topošie automehāniķi praktizējās Novi Sonča (Nowy Sącz), Polijā. Prakses vietos uzņēmumos Polijā nodrošināja sadarbības partneris -  Artura Grottgera vispārējās vidējās izglītības licejs (Liceum Ogólnokształcące im. Artura Grottgera).

Grupas D1-15 audzēkņi no Dagdas stažējās uzņēmumā “Termobud” un piedalījās skolas ēkas renovācijas darbos. Prakses laikā izglītojamajiem bija iespēja strādāt dažādos objektos, kuros viņi tīrīja bēniņu telpas, veica grīdas un sienu siltināšanas darbus, montēja jumtu no Ruukki plāksnēm, montēja mansarda logus un veica daudzus citus apdares darbus.

Grupas 1-02 audzēkņi stažējās uzņēmuma “Nissan Ford, Hundai-Wikar”, kas nodarbojas ar jaunu un lietotu automašīnu tirdzniecību un remontēšanu. Pirmkursnieki automašīnām veica eļļas nomaiņu, pieredzējuša automehāniķa uzraudzībā,  veica citas manipulācijas: vienkāršu mezglu un sistēmu testēšanu, demontāžu, mezglu remontu, transportlīdzekļu un sistēmu defektu un darbības traucējumu novēršanu.

Prakses laikā projekta dalībnieki apvienoja teorētiskās zināšanas, kas iegūtas tehnikumā, ar starptautisku praktiskā darba pieredzi uzņēmumā. Papildus praktiskajai darba pieredzei projekts bija vērsts uz neformālo mācīšanos, sociālo prasmju attīstību.

Projekta dalībniekiem bija vienreizēja iespēja iepazīt daudzveidīgo poļu kultūru un savdabīgas dabas ainavas – piemēram, pirmo reizi ieraudzīt sniegotos kalnus.

Brīvajā laikā projekta dalībnieki iepazinās ar Novi Socz pilsētu. Pilsētu 1292.gadā dibināja Polijas un Bohēmijas valdnieks Vaclavs II. Tajā ir daudz vēsturisku objektu, tostarp viens no lielākajiem tirgus laukumiem Eiropā pēc Krakovas, daudz baznīcu, liela sinagoga, daļēji atjaunotas viduslaiku karaļa pils drupas no 14.gadsimta.

Vienā no brīvajām dienām tika apmeklēts Sadecku etnogrāfiskais parks. Gandrīz visi etnogrāfiskā parka objekti ir autentiski – tie tika demontēti sākotnējā ciematā, pārvietoti, saglabāti un samontēti mantojuma parkā. Mājiņas un dažas saimniecības ēkas ir aprīkotas ar vecām mēbelēm, sadzīves tehniku, traukiem, apģērbiem, gleznām un citiem priekšmetiem, kas atspoguļo Malopolska novada bagātās tradīcijas.

Brīvdienās tika apmeklēta arī otrā lielākā Polijas pilsēta Krakova. Ar elektromobiļa un audio-gida palīdzību apskatījām vecpilsētu, uzzinājām daudz interesantu vēstures faktu, par Krakovas Kazimežas rajonu, par ebreju traģisko vēsturi kara laikā. Apskatījām, protams, Karalisko Pili Vāvelē – grezns monuments, kas piesaista ar arhitektūras formām un meistarīgi veidotām detaļām un iekšējo aprīkojumu.

Triju nedēļu laikā, ikdienā komunicējot ar kolēģiem, prakses organizatoriem un citiem cilvēkiem publiskās vietās, tika uzlabotas angļu valodas iemaņas, kā arī apgūtas pamatfrāzes poļu valodā.
Informāciju sagatavoja:

Fotogalerija

Pavadošā persona, D1-15 grupas audzinātāja Anita Brice
« atpakaļ