Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību nozares ekspertu padomes, Latgales industriālā tehnikuma un uzņēmumu pārstāvju tikšanās

21.09.2023
 
2023.gada 21.septembrī Latgales Industriālajā tehnikumā norisinājās Metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību nozaresekspertu padomes, Latgales Industriālā tehnikuma un citu profesionālās izglītības iestāžu darbinieku un uzņēmumu pārstāvju tikšanās.
Direktora vietniece mācību darba un audzināšanas jomā Jeļena Fedosejeva ziņoja par LIT metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību nodaļas mācību darba rezultātiem. Šajā nozarē izglītību iegūst 406 izglītojamie (dati uz 1.09.2023.) septiņās kvalifikācijās. Kvalifikācijas eksāmenu veiksmīgi nokārtoja 166 absolventi ar vidējo balli 7.0.

Direktora vietnieks attīstības un inovāciju jomā Arturs Karols pastāstīja par šīs nozares attīstības plāniem LIT: turpināt esošo un uzsākt jaunu sadarbību ar uzņēmumiem Industrial Welding, Pulsar, East Metal, Ziegliera Mašīnbūve, Belmast, DLRR u.c.), organizēt nodarbības ar sertificētiem inženieriem un speciālistiem, īstenot tālākizglītības programmu “Lokmetināšana ar mehanizēto iekārtu aktīvās gāzes vidē”.

LDDK īstenotā projekta “Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos” vadītāja Jolanta Vjakse ziņoja par projekta īstenošanu no 26.01.2017. līdz šim laikam. Sadarbības partneri Latvijā ir  4150 uzņēmumi un 40 profesionālās izglītības iestādes, un tieši Metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību nozare ieņem 2.vietu. Pēc Ieņēmumu dienesta datiem, pagājušajā gadā 74.13% no projekta iesaistītajiem izglītojamajiem sešu mēnešu laikā pēc kvalifikācijas ieguves ir nodarbināti Latvijā.

J. Vjakse aicināja darba devējus aktīvi iesaistīties diskusijā un izstāstīt uzņēmumu pieredzes stāstus par sadarbību projektā. SIA “Industrial Welding” ārējo sakaru struktūrvienības vadītājs Konstantīns Germanovičs atzīst, ka DVB iesaistās motivētāki audzēkņi, daži pēc tam atnāk strādāt tieši šajā uzņēmumā. Tā ir laba iespēja katram uzdot pašam sev jautājumu “Vai tas tiešām ir tas darbs, ko es gribu darīt visu dzīvi?”.

SIA “Auto Welle” valdes priekšsēdētājs Andrejs Zelčs arī piekrīt apgalvojumam, ka audzēkņi ir motivēti strādāt, nevis pavadīt laiku uzņēmumā. Tas ir būtiski – iegūtās teorētiskas zināšanas pielietot īstajā darba vietā. Arī šajā uzņēmumā izglītojamie iekārtojušies darbā.

SIA “Hansa Flex Hidraulika” Daugavpils filiāles Hidraulikas nodaļas vadītājs  Renāts Sergejevs stāsta, ka 21 filiāle profesionālās izglītības izglītojamajiem nodrošina prakses vietas. Ir ļoti svarīgi audzēkņiem iemācīties uzņēmumā paplašinātu hidrauliku.

Darba devēji apspriež DVB mācību kvalitāti, nepieciešamību un izaicinājumus. Savukārt NEP Metālapstrādes, mašīnbūves, mašīnzinību nozares  priekšsēdētāja vietnieks (Smagie spēkrati), biedrības “Lauksaimniecības un industriālās tehnikas asociācija” (LITA) pārstāvis, SIA “INTRAC Latvija” tehniskais direktors Andrejs Stoļarovs akcentē faktu, ka katra profesionālās izglītības iestāde pati vislabāk var izvērtēt sava novada uzņēmumus, ar kuriem veidot sadarbību prakses realizācijā.

Pateicamies arī viesiem no Rēzeknes tehnikuma, Malnavas koledžas, visiem uzņēmumiem par iespēju piedalīties metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību nozares ekspertu padomes tikšanās un līdz turpmākai sadarbībai citos LDDK, NEP un Latgales Industriālā tehnikuma pasākumos!

Informāciju sagatavoja Komunikācijas un karjeras centra vadītāja Jeļena Dideviča
« atpakaļ