Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Mācību ekskursija uz SIA „Daugavpils ūdens”

27.09.2023
 
Šī gada 27. septembrī pirmā un otrā kursa topošie inženiersistēmu būvtehniķi devās uz uzņēmumu SIA „Daugavpils ūdens” ar mērķi iepazīt izvēlētās profesijas darba vidi un notekūdeņu attīrīšanas procesu.

Uzņēmums nodarbojas ar centralizēto ūdens un kanalizācijas apgādi Daugavpilī. Šobrīd pilsētā ir 291 km dažādu diametru ūdens cauruļvadu, kas ļauj nogādāt ūdeni uz visām dzīvojamām mājām, skolām, veikaliem u.c. , no tiem tika atjaunoti 145 km  un 240 km kanalizācijas cauruļvadu, no kuriem 80 km jau ir nomainīti pret jauniem.

Mēs uzzinājām, ka dzeramais ūdens, kas tiek nogādāts līdz iedzīvotāju dzīvokļiem, tiek iegūts no pazemes ūdeņiem, nevis no upes. Viena  no  ūdens ieguves stacijām ir „Ziemeļi”, kura atrodas Jaunās Forštates mikrorajonā, tā ir visjaudīgākā no trijām stacijām. Otrā stacija „Vingri”, kura nodrošina ar ūdeni Ķīmiķu ciematu, Stropus un Jaunbūves rajonu, un trešā stacija atrodas Kalkūnos.

Ekskursijas laikā mēs uzzinājām, kā notiek saimniecisko notekūdeņu attīrīšana, izskatījām visus tās posmus un attīrīšanas procesus,  apskatījām attīrīšanas rezervuārus ar baktērijām, dūņu atūdeņošanās iekārtas, kā arī izpētījām ūdens uzņemšanas kameru, kurā notiek ūdens attīrīšana no lieliem gružiem, piemēram, tualetes papīra, zariem, u.c.. Nobeigumā mums parādīja operatoru telpu, kurā tiek novērota visa sistēmas darbība un tiek kontrolētas avārijas situācijas.

Sakarā ar to, ka tehnikumā jau vairāk par diviem gadiem pastāv Ekoskola, izglītojamajiem bija vērtīgi uzzināt, cik svarīgi  ir attīrīt kanalizācijas ūdeni no visiem netīrumiem un jau tīru atgriezt to dabai, nepiesārņojot to. Pilsētā ir 55 kanalizācijas staciju, kuras pārsūknē netīro ūdeni uz centrālo pilsētas ūdens pārstrādes vietu, kurā notiek attīrīšanas procesi. Ekskursijas laikā tika akcentēts, ka ūdens neattīrīšana vai tā piesārņošana ar kaitīgajām vielām var novest līdz ekoloģiskajai katastrofai. Tādejādi SIA „Daugavpils ūdens”, kurš nodarbojas ar ūdens attīrīšanu, rūpīgi ievēro Eiropas standartus.

Paldies uzņēmumam SIA „Daugavpils ūdens” par informatīvu ekskursiju!


Informāciju sagatavoja: Komunikācijas un karjeras centrs un profesionālās izglītības pedagogs N. Tukišs
« atpakaļ