Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Ekskursija uz Naujenes Novadpētniecības muzeju un Slutišķu vecticībnieku ciemu

04.10.2023
   

2023. gada 4.oktobrī 1-23, 1-02a, 1-36, 4-23 grupu izglītojamie kopā ar pasniedzējiem Irinu Abramovu, Natāliju Nagli, Andri Daļecki, Normundu Buli ,,Skolas somas” ietvaros apmeklēja Naujenes Novadpētniecības muzeju, kur galerijā bija apskatāmi Valentīnas Zeiles darbi bronzā, lielāko daļu eksponātu veidoja medaļas un plakāti. Izglītojamie aktīvi piedalījās Augšdaugavas teritorijas izzināšanas interaktīvā spēlē, pārvēršot ekspozīcijas apmeklējumu īpašā, neaizmirstamā piedzīvojumā un ceļojumā pa unikālo teritoriju „Daugavas loki”.Jauniešiem arī bija iespēja apskatīt etnogrāfijas ekspozīciju „Turīga zemnieka istaba”, kā arī izstādi “Rokdarbu tradīcijas Daugavas ielejas teritorijā”.

Tehnikuma izglītojamajiem bija unikālā iespēja klātienē apmeklēt Slutišķu vecticībnieku lauku sētu, iepazīties ar tās iekārtojumu – unikālu garīgās un sadzīves kultūras modeli. Tā sastāv no divām daļām: „Vecticībnieku dzīvojamās mājas” un darbarīku kolekcijas „Zirgvilkmes darbarīki Daugavpils novadā”. Laiks te ir apstājies kā teju pirms 100 gadiem. „Daugavas loku” putnu balsis vilināja burvīgajā dabas skaņu pasaulē, greznie logu rotājumi stāstīja par izciliem sava amata meistariem. Ir saglabāts tradicionālais vecticībnieku mājas plānojums: šauras sinces, istaba, kurā apskatāms „sarkanais”, „melnais” stūris (jeb sievu kakts) un „krievu” krāsns, klēts jeb „aukstā istaba”. Blakus „aukstajai istabai” atrodas maltuve, kur ziemā uzglabāja kubulos sālītu speķi, savukārt vasarā saimniecībā neizmantotos darbarīkus (stelles, ratiņus u.c.).

Ekskursijas mērķis bija sasniegts: jaunieši guva priekšstatu par tautas koka būvniecības prasmēm, iepazinās ar vecticībnieku nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu, ievērojamiem novadniekiem un dzimtu stāstiem, kā arī tika izmantota iespēja aktīvi līdzdarboties.


Fotogalerija

Informāciju sagatavoja: 1-23 un 4-23 grupu audzinātāja Natālija Nagle
 
« atpakaļ