Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

“Latvijas skolas soma” sauc

05.10.2023
 


2023. gada 5.oktobrī  3-03, 2-02R un 2-04 grupu audzēkņi  kopā ar skolotājām Natāliju Andrejevu, Nataļju Golubevu un Ivetu Kriškijāni devās Latgales Industriālā tehnikuma rīkotājā mācību ekskursijā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros uz Bebrenes dzirnavām.

Audzēkņi uzzināja, ka Bebrenes muižas apbūves teritorijas ciešā tuvumā, turpat pie muižas mūra žoga, ir saglabājusies dzirnavu ēka ar dzirnavnieka dzīvojamo māju blakus. Dzirnavas ierīkotas bijušajā klētī, kura celta 1836. gadā. Klēts par dzirnavām pārtaisīta 1928. gadā, dzirnavas atvēris Indriķis Stukulis. Dzirnavas tikušas darbinātas ar diviem sūcgāzes motoriem (110 zirgspēki), darbojušies valči, grūbu gaņģi, vilnas un koku apstrādāšanas mašīnas. Dzirnavas ražojušas arī elektrību ciemata vajadzībām. Dzirnavu iekšpusē saglabājusies daļa darba iekārtu – to skaitā vēsturiskais kļavas koka zobrats.

Jauniešiem bija iespēja izmēģināt senos darba rīkus: rokas dzirnavas, maizes lāpstu. Tas viss bagātināja izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi un paplašināja topošo arhitektu palīgu redzesloku. Savukārt transportlīdzekļu krāsotājiem bija interesanti aplūkot seno laiku transporta līdzekļus.

Informāciju sagatavoja: skolotājas Natālija Andrejeva, Nataļja Golubeva 
« atpakaļ