Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Mācību ekskursija uz Rīgu Arhitektūras dienas ietvaros

10.10.2023
 
Šī gada 10. oktobrī topošie 3. kursa arhitektūras tehniķi devās ekskursijā uz Rīgu Arhitektūras dienas ietvaros, lai iepazītu ievērojamus arhitektūras objektus pilsētvidē.

Pirmais apskates objekts bija Lindenholma – kvartāls Mārupē, kurā atrodas energoefektīvās dzīvojamās mājas un biroji. 2021. gadā Lindenholma kļuva par Arhitektūras gada balvas finālistu. Veidojot šo kvartālu, arhitekti vēlējās radīt kvalitatīvus mājokļus un uz cilvēkiem vērstu vidi. Izglītojamajiem bija iespēja apskatīt ēkas no ārpuses – fasādes un lielus balkonus, kuri ļauj iedzīvotājiem baudīt labu laiku ārā. Pastaigas laikā apskatījām dzīvokļus, kuri tika būvēti ar plašām un gaišām istabām. Viens no arhitektu mērķiem projektā bija vienot cilvēku un dabu, tāpēc ārējā vide ir ļoti apzaļumota, tajā ir daudz koku, krūmu un zālāju. Kā arī teritorijā ir vairāki bērnu un sporta aktivitāšu laukumi, kas ļauj cilvēkiem savas mājas apkaimē pavadīt brīvo laiku svaigā gaisā. Tā kā šīs projekts ir orientēts uz cilvēku ērtībām, māju pagrabos tika ierīkotas telpas veļas mazgāšanai, mantu glabāšanas kameras, atvēlēta vieta velosipēdu novietošanai u.c., kas ļauj nepiegrūst balkonus un saglabāt ēku fasāžu estētisko ārējo vidi.

Tālāk mēs devāmies uz Hanzas peronu. Kādreiz šī vieta pildīja Rīgas preču stacijas noliktavas funkcijas, bet šodien tā tiek izmantota kā dažādu kultūras pasākumu organizēšanas vieta. Izglītojamajiem bija iespēja redzēt, kā vairāk par 100 gadu vecu ēku pārveidoja par mūsdienīgu un funkcionālu objektu. Lielajā zālē tika uzstādītas norobežojošās konstrukcijas, kuras sadala platību trijās daļās, tas ļauj vienlaikus organizēt trīs pasākumus. Pēc rekonstrukcijas ēka apvienoja savu vēsturisko šarmu ar mūsdienu interpretējumu, kas padarīja to par interesantu un nozīmīgu kultūras objektu Rīgā.

„Piecu soļu” attālumā no Hanzas perona tiek izvietots mūsdienīgs biroju komplekss „Verde”, kurš šobrīd ir tapšanas posmā. Arhitekti savā projektā akcentēja telpu apzaļumošanu, energoefektivitāti un mūsdienīgumu, tāpēc tiek veidotas apzaļumotas terases, dabiskas pļavas iedvesmots iekšpagalms u.c. Izglītojamie apskatīja šo ēku no ārpuses, jo šobrīd tur notiek būvniecības process.

Nākošā apskates „pietura” bija „Rīgas Jūgendstila centrs” muzejā. Ekskursijas sākumā ekskursijas vadītāja  parādīja īsu video par jūgendstila vēsturi un ievērojamākiem arhitektiem. Tālāk izglītojamie devās pastaigāties pa latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna jūgendstila dzīvokļa telpām. Ekskursijas vadītāja  pastāstīja par jūgendstila īpašībām, kas atšķir to no citiem stiliem, parādīja lietišķos priekšmetus un mēbeles, kurus veidoja balstoties uz šo stilu. Staigājot pa dzīvokļa telpām, varēja redzēt interesantus ornamentus uz sienām un griestiem, kā arī raksturīgas stilam vitrāžas uz logiem. Ekskursijas beigās mums ieteica apskatīt Alberta un Strēlnieku ielu ēku fasādes, jo tur ir uzceltas vairākas ievērojamākās jūgendstila ēkas.

Pusdienot izglītojamie tika aizvesti uz vienu no kultūras pieminekļiem Rīgā – Āgenskalna tirgu, kurā no 2018. līdz 2022. gadam tika veikti atjaunošanas darbi. Āgenskalna tirgus tika celts 1893. gadā ar arhitektu Reinholdu Šmēlingu priekšgalā. Šī ēka ir unikāls 20. gadsimta sākuma racionālā jūgendstila paraugs ar mūrētām sarkano ķieģeļu ārsienām, dekoratīviem apmetuma laukumiem, izteiksmīgām vertikālām logailām un dekoratīvu skursteņu apdari. Šobrīd tirgus pirmajā stāvā ikviens var iegādāties daudzveidīgu produkciju no zemniekiem un mājražotājiem, bet otrajā stāvā ir izvietojušās kafejnīcas.

Viena no svarīgākajām lokācijām mācību ekskursijas laikā bija Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāte. Topošiem arhitektūras tehniķiem bija iespēja uzzināt par tālākās izglītības iespējām arhitektūras jomā, iedvesmoties ar universitātes garu un uzzināt par studentu dzīvi. RTU pasniedzējs parādīja studentu darba vietas, kurās top dažādi rasējumi, projekti un citi darbi. Parādīja absolventu bakalaura darbus, maketus un darba informatīvās plāksnes.

Brauciena pēdējā vieta, kuru mēs apmeklējām Juglas rajonā, bija Brūzis Manufaktūra. Šis uzņēmums nodarbojas ar alus brūvēšanu un pārdošanu. Ēku, ko mēs apmeklējam, var atrast klusajā “Manufaktūra” kvartāla pagalmā. Šī vieta ir interesanta ar to, ka par pamatu kafejnīcai un alus darītavai tika izmantota veca ķieģeļu ēka, kura tika rekonstruēta un pārtapa par interesantu un stilīgu vietu. Brūža Manufaktūras īpašnieks akcentēja to, ka šī vieta ir tālu no Rīgas centra un sniedz iespēju vietējiem rajona iedzīvotājiem pavadīt laiku labā kompānijā un atpūsties no ikdienas skaļās pilsētas dzīves.

Liels paldies ikvienam, kurš mūs pieņēma savās telpās, pastāstīja ļoti daudz interesantu faktu un sniedza izglītojamajiem vielu pārdomām par arhitektūras objektiem. Ikviens no mums, ekskursijas dalībniekiem, neapšaubāmi tika ļoti iedvesmots uz turpmākiem mācību ekskursiju braucieniem un savu zināšanu pilnveidei arhitektūras jomā.

Fotogalerija

Sagatavoja: pedagoģe karjeras konsultante D. Maļinovska 

« atpakaļ