Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Balva “Cilvēka izaugsmei” 2023

17.10.2023
 
2023.gada 12. oktobrī Latvijas Pilsoniskā alianse (LPA) sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā godināja balvu konkursa “Cilvēka izaugsmei” laureātus. Balva tiek pasniegta cilvēkiem, organizācijām un uzņēmumiem, kuru pasaules uztveres un darba pamatā ir vairot labo, attīstīt ko jaunu, veicināt apkārtējo cilvēku un Latvijas izaugsmi. Balvas mērķis ir sekmēt iniciatīvas, kas palīdz mazināt nevienlīdzību un veicina cilvēka izaugsmi. Ceremonija norisinājās “Koka Rīga” telpās, Krāsotāju ielā 12. Ceremonijas laureāti saņēma tēlnieces Olgas Šilovas veidoto skulptūru “Asns”, kas ir stilizēta jaunietes figūra. Kategorijā par izcilu ieguldījumu izglītībā balvu saņēma Latgales Industriālā tehnikuma profesionālo priekšmetu skolotājs  Māris Ločmelis. Balvu pasniedza LPA direktore Kristīne Zonberga un ASV vēstnieka Latvijā vietniece Džūlija Džekobi.

30 gadu laikā Māris ir strādājis par autovirsbūvju remontatslēdznieku un transportlīdzekļu krāsotāju. Deviņdesmito gadu sākumā nolēma uzsākt autovirsbūvju remontēšanu un krāsošanu, taču saskarās ar grūtībām atrast mācību iestādi, kura īsteno tādu mācību programmu. Uz to laiku Latvijā šādas mācību programmas profesionālajā izglītībā netika izstrādātas. Tad arī radās doma to nākotnē īstenot profesionālajā izglītībā. Viņš bija pirmais, kurš ierosināja uzsākt šo profesiju profesionālo izglītību. 1999. gadā, pēc septiņu gadu darba pieredzes, viņš ieguva Latvijas Amatniecības kameras Transportlīdzekļu krāsotāja amata meistara diplomu, bet iecere par profesionālo izglītību šajā profesijā joprojām netika realizēta. Tikai 2014. gadā Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas struktūrvienībā izdevās uzsākt Autovirsbūves remontatslēdznieka profesionālās izglītības mācību programmas īstenošanu, bet Transportlīdzekļu krāsotājus uzsāka apmācīt vēl vēlāk. Māris ir izstrādājis Autovirsbūves remontatslēdznieka mācību programmas, kā arī pārbaudījumus profesijām -autoatslēdznieks, autovirsbūves remontatslēdznieks, transportlīdzekļu krāsotājs -  un piedalījies šo profesiju kvalifikācijas eksāmenu izstrādē.

Saņemt balvu bija gan pārsteigums, gan samulsums. Šīs apbalvojums liek atbildības slogu: ja ir uzlikta tik augsta latiņa, tad tā jātur. Darbs ir jāturpina ar lielāku sparu. Savukārt izglītojamajiem skolotājs novēl izvēlēties to profesiju, kas labāk iet pie sirds, lai darbs ir priekā. Māris vēlas, lai Latvijas darba tirgū strādātu profesionāļi ne tikai zelta rokām, bet arī zelta sirdi, lai Latgalē dzīvotu un strādātu mūsu tehnikuma absolventi.

Ceremoniju varēs noskatīties "ReTV" televīzijas kanālā 21. oktobrī plkst. 22.00 un 22. oktobrī plkst.12.30. Plašāka informācija https://nvo.lv/lv/zina/jau_desmito_gadu_ir_pasniegtas_balvas_cilveka_izaugsmei_

 Video: https://ej.uz/hba1

Informāciju sagatavoja: Komunikācijas un karjeras centrs

*bildes tika ņemtas no Latvijas Pilsoniskā alianse Facebook 

« atpakaļ