Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Karjeras nedēļas 2023 atskats

23.10.2023
 
No 16.10. līdz 20.10. 2023. valstī tika organizēta  Karjeras nedēļa skolās un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamajiem. Šajā gadā Karjeras nedēļā akcentētas tika prasmes, tāpēc tika izvirzīts „Tavs prasmju portfelis” nosaukums. Arī Latgales Industriālajā tehnikumā visu nedēļu notika karjeras atbalsta pasākumi dažādu grupu izglītojamajiem.

Pirmdien notika tiešsaistes nodarbība “Prasmes Tavai karjerai” skolotājiem, karjeras konsultantiem un vecākiem, kuru organizēja VIAA. Nodarbību vadīja mg.sc.edu. Agnese Metuzāle, karjeras konsultante un Karjeras attīstības atbalsta balvas 2023 laureāte.

Tehnikuma izglītojamo 1-02b un 1-02R grupām pirmdien tika organizēta tikšanās ar Valsts robežsardzes pārstāvjiem - Ingu Bēķi un Jāni Želvi. Inga ļoti detalizēti paskaidroja jauniešiem robežsargu pienākumus un darbības funkcijas – nodrošināt valsts robežas neaizskaramību un novērst nelegālo migrāciju un kontrabandas pārvadājumus. Tika atzīmēti ētiskie principi, kuriem ir jāpiemīt robežsargam - likumība un objektivitāte, profesionalitāte un lojalitāte, konfidencialitāte un atbildīgums, godprātība un taisnīgums, kā arī Inga pievērsa jauniešu uzmanību tam, ka par robežsargu nevar kļūt, ja tam bija piešķirta kriminālatbildība, tāpēc robežsardzes pārstāvji aicināja būt uzmanīgiem un nepārkāpt likumus, ja turpmāk vēlas savu dzīvi saistīt ar valsts dienestu jebkurā virzienā. Tika atzīmēts, ka robežsarga profesija valstī ir ļoti pieprasīta un aktuāla. Izglītojamie tika informēti par izglītības iespējām robežsardzē un iestājpārbaudījumiem.

Otrdien topošie mašīnbūves tehniķi un transportlīdzekļu krāsotāji devās mācību ekskursijā uz SIA „Pulsar Optic”.  Šīs uzņēmums ražo dažāda veida optiskās un nakts redzamības ierīces, detaļas un elektroniskās plates tām. Darba process uzņēmumā ir pusautomatizēts, tas nozīmē, ka daļa no darba tiek veikta ar mašīnu palīdzību - formā tiek ielieta plastmasa un sanāk gatavas detaļas, kurām tiek pārbaudīta kvalitāte. Uzņēmumā darbojas metālapstrādes speciālisti, kuri veido detaļas no alumīnija. Kopumā Daugavpilī uzņēmums darbojas ap 2 gadiem, bet ir populārs starptautiskajā līmenī. 

Trešdien bija piesātināta diena. Mācību ekskursijās devās trīs grupas. Arhitektūras un dizaina nodaļas 4. kursa Interjera dizainera asistenti ar skolotāju Jeļenu Trofimovu 18.oktobrī devās uz Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju. Ekskursijas laikā pa izglītības iestādes telpām mūsu jauniešiem tika izklāstītas studiju iespējas visās fakultātēs, īpašu uzmanību pievēršot studijām dizaina jomā. RTA piedāvā studijas gan bakalaura, gan maģistra līmenī un, lai labāk izprastu studiju procesa laikā paveicamo darbu klāstu, jaunieši piedalījās RTA Dizaina programmu studentu un absolventu darbu izstādes “Dizains & tehnoloģijas" atklāšanā Latgales Kultūrvēstures muzejā. Mūsu jaunieši ieguva ne tikai vērtīgu informāciju par studiju iespējām, bet arī smēlās iedvesmu radošiem darbiem! Pateicamies Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai par sadarbību un viesmīlību!

3. kursa ēku būvtehniķi un 1. kursa arhitektūras tehniķi devās mācību ekskursijā uz SIA „Dzelzsbetons MB”. Uzņēmums ir viens no lielākajiem betona produkcijas ražotājiem Baltijas valstīs, kas nodarbojas gan ar eksportu, gan nodrošina ar dzelzsbetona konstrukcijām Latvijas būvlaukumus. Ekskursijas laikā tika rādīts, kā tiek veidotas gatavas sienas ar siltināšanu un ārējo apdari, tās tikai ir jāatved uz objektu un jāsaliek kopā. Tika rādīti dzelzsbetona pārsegumi, kolonnas, armatūra un citi izstrādājumi. Uzņēmuma pārstāvji parādīja savu laboratoriju, kurā tiek veidotas maisījumu receptes un betona stipruma testēšana, ekskursijas laikā tika demonstrēts, kā betona kubu ievieto ierīcē, kura ar preses palīdzību pārbauda betona izturību.

Ceturtdien 1-03 grupai un 1-04 grupai  notika nodarbības „Mans prasmju portfelis”, kurās tika izprasts karjeras jēdziens un pieprasītākās prasmes/ kompetences mūsdienu pasaulē, kas veicina veiksmīgu karjeras attīstību. Izglītojamie aktīvi izteica savu viedokli par uzdotiem jautājumiem un dalījās savā dzīves pieredzē.

Karjeras nedēļas pēdējā dienā, piektdienā, sadarbībā ar iniciatīvas un uzņēmējdarbības skolotāju notika nodarbība, kuras laikā skolēnu mācību uzņēmuma mentore Ilona Kuņicka stāstīja par SMU mērķiem un galvenajiem uzdevumiem, kā arī 3. kursa transportlīdzekļu krāsotāji dalījās pieredzē SMU veidošanā un aprakstīja darbības posmus. Tie par savu darbības jomu izvēlējās transportlīdzekļu krāsošanu, kas palīdzēja gūt pieredzi darbā ar reālajiem klientiem un gūt ienākumus no padarītā darba. Bet PKK īsi pastāstīja par prezentācijas un uzstāšanās principiem, lai aktualizētu izglītojamo priekštatu par publisko uzstāšanos, prezentējot savu darbu. Otrajā nodarbībā 3. kursa arhitektūras tehniķi, darbojoties grupās, mēģināja ģenerēt biznesa idejas un atspoguļot tās uz lapas.

Paldies uzņēmumiem, ka vēra durvis mūsu izglītojamajiem, dalījās pieredzē un interesanti stāstīja par savām darbības jomām! Paldies par sadarbību!

Fotogalerija

Informāciju sagatavoja Komunikācijas un karjeras centrs


« atpakaļ