Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Kursi pedagogiem un izglītojamajiem "Vēsturisko mūra sienu atjaunošanas principi"

07.11.2023
 

2023. gada 07. novembrī Daugavpils cietoksnī tika organizēti Profesionālās pilnveides kursi pedagogiem un izglītojamajiem “Vēsturisko mūra sienu atjaunošanas principi”. Kursi tika organizēti ar mērķi pilnveidot pedagogu un izglītojamo profesionālās zināšanas par vēsturisko ēku apdares būvniecības materiāliem.

Gr. 4-35, 3-15 un 2-15 Izglītojamie pirms kursu sākuma ir apmeklējuši  Daugavpils cietokšņa Apmeklētāju centru (ūdens paceļamā ēka), kur viņiem pastāstīja par to, ka kādreiz ēka kalpoja kā ūdens apgādes sistēma visā cietoksnī un arī nodrošināja cietokšņa bulvāra strūklakas darbību. Ēkas restaurācijas darbi sākās 2009. gadā un tās svinīgā atklāšana notika 2011.gada 29.aprīlī. Daugavpils cietokšņa gids Ivars Račko stāstīja: „Ne mazāk nozīmīga ir arī cietokšņa iekšējā apbūve, kurā līdz mūsdienām ir saglabājušās 80 ēkas, tās savukārt savieno ar 10 ielām, kurām doti to vēsturiskie nosaukumi. Lielākā daļa no šīm ēkām saglabājušās cietoksnī no 19. gs. Cietoksni 1810. gadā sāka celt Krievijas impērijas armija, lai stiprinātu Krievijas impērijas rietumu robežas, gatavojoties karam ar Napoleonu. 1920. gadā cietoksnī izvietojās Latvijas armijas 4. Zemgales divīzijas.” Tika pastāstītas vairākas leģendas par cietoksni un jauniešiem skaidrots, kāpēc tām nevajadzētu ticēt.

Kursi notika Mihaila ielā 10, kur visus sagaidīja DAW Baltica tehnoloģe un mācību centra vadītāja Kristīne Gulbe. Viņa stāstīja par CAPAROL būvniecības materiāliem - Caparol Dünaburg Mörtel (rūpnieciski ražota vispārējā pielietojuma kaļķa bāzes mūrjava vēsturisko mūru atjaunošanai, zinātniski izstrādāta Daugavpils Cietoķšņa restaurācijas darbiem, mūra šuvju izlīdzināšanai un remontam) un Caparol Mitau Putz (īpaši izstrādāts kaļķa bāzes apmetums, pielīdzinot Jelgavas pils vēsturiskā apmetuma receptūrai) - nosaukumu izvēli un tapšanas tehnoloģisko procesu.

Tad DAW Baltica tehnologs Ēriks Plostnieks demonstrēja esošo ķieģeļu mūru atjaunošanas darbus: tika izņemtas ķieģeļu mūra nenoturīgas sastāvdaļas, iejaukts maisījums, rūpīgi izmaisīts, līdz veidojas viendabīga masa, kuru atstāja nobriest un tad vēlreiz pārmaisīja, vienmērīgi uzklāja ar ķelli u.c. Tika skaidrots, ka būvfizikālo un būvbioloģisko īpašību dēļ Caparol Dünaburg Mörtel kaļķa bāzes mūrjava ir piemērota arī izmantošanai ekoloģiskajā būvniecībā.

Kursu dalībnieki uzdeva jautājumus un paši aktīvi piedalījās javas gatavošanā un ķieģeļu sienas apmešanā. Kursu noslēgumā gan pedagogi, gan izglītojamie atzina, ka ir ieguvuši vērtīgo pieredzi darbā ar prezentētajiem CAPAROL vēsturisku ēku apdares būvniecības materiāliem. Paldies kursu vadītājiem un dalībniekiem!

Fotogalerija

Sagatavoja:
Metodiskais un pedagogu tālākizglītības centrs

« atpakaļ