Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Mācību ekskursija uz Jēkabpils Vēstures muzeju un Līvānu stikla un amatniecības centru

09.11.2023
 


2023. gada 9.novembrī  3-02T, 2-02T un 1-02R grupu izglītojamie kopā ar pedagogiem Ilonu Kuņicka, Liju Gladeviču un Ināru Simanoviču devās Latgales Industriālā tehnikuma rīkotājā mācību ekskursijā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros uz Jēkabpils Vēstures muzeju un Līvānu stikla un amatniecības centru.

Izglītojamie ar ļoti lielu interesi klausījās aizraujošajā ģida stāstījumā par Jēkabpils muzeja pirmsākumiem, kur 1920.gada 8.martā sāka darboties novadpētniecības pulciņš, sākotnēji bija iecerēts no savāktajiem materiāliem izveidot tikai vēstures kabinetu skolā, kas kalpotu vienīgi skolas vajadzībām. Taču savākto materiālu apjoms bija tik liels, ka blakus vēstures kabinetam tika izveidots arī vēstures muzejs, ko pāris reizes nedēļā atvēra arī apmeklētājiem, jo šis muzejs toreiz bija vienīgais Latgalē. Taču šī muzeja liktenis dažādos vēsturiskajos periodos ir bijis dažāds, taču tas ir saglabājis galveno mērķi - apzināt, glabāt, pētīt un popularizēt liecības par Jēkabpils vēsturi, parādot tās savdabību Latvijas kultūrvidē. Izglītojamajiem it sevišķi interesanti bija vērot Jēkabpils pilsētas rudens ainavas no pils torņa, kā arī pašiem pamēģināt iezvanīt zvanu.

Savukārt, Līvānu stikla un amatniecības centrs izglītojamos pārsteidza ar krāšņo stikla izstrādājumu ekspozīcijām, kuras tika veidotas aptverot visu Stikla fabrikas periodu izstrādājumus. Izglītojamie varēja arī noskatīties mācību filmu par stiklu, tā ražošanas īpatnībām pagājušajā gadsimtā, kā arī paši piedalīties stikla priekšmetu izveidē stikla pušanas darbnīcā, kur meistarklasi rādīja meistars A.Logvins ar 30 gadu ilgu pieredzi šajā amatā . Jaunizveidotajā stikla pūšanas darbnīcā ir atdzimušas vairāk nekā 100 gadu senās stikla pūšanas tradīcijas. Te ir iespēja ielūkoties, kā stikla pūtēju rokās top stikla izstrādājumi, uzzinot stikla izstrādes tehnoloģijas noslēpumus, un rast vēlmi ar meistara A.Logvina palīdzību pamēģināt pašam izpūst kādu stikla izstrādājumu.

Šajā amatniecības centrā bija iespēja arī apskatīties izzinošo vēsturisko ekspozīciju “Amatnieki Latgalē 19.-20.gs.”, vērot I.Kārkles adījumu un tamborējumu izstādi “Laikapstākļu krāsas”,  kā arī apskatīt garāko tautisko jostu Latvijā, kura ir 94 m gara.

Pēc izglītojamo domām, mācību ekskursija bija ļoti izzinoša, ar ļoti lielu vēsturisku ekspozīciju skaitu, kā arī krāšņajiem dabasskatiem, kurus varēja vērot gan pa autobusa logu, gan arī izbaudīt dabas ainavas Daugavas krastā pie Līvānu stikla un amatniecības centra.
Rakstu sagatavoja pedagogi: I.Kuņicka, L.Gladeviča un I.Simanoviča
 
    
« atpakaļ