Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Barikāžu atceres ugunskurs

24.01.2024
 Šogad aprit 33 gadi kopš 1991.gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Pieminot 1991.gada barikādes, visā Latvijā tika rīkoti šai dienai veltīti pasākumi.

Barikāžu laika atceres ugunskuri šogad dega daudzviet Latvijā, arī Latgales Industriālajā tehnikumā 24.janvārī tika organizēts barikāžu piemiņas pasākums. Šādā vēsturiski svarīgā pasākumā, ugunskura liesmu pavadījumā , visi varēja atmiņās kavēties šo notikumu vēsturē. Tehnikuma jaunieši galvenokārt to izjuta kā vēstures notikumu rekonstrukciju, bet pedagogi - kā vēstures aculiecinieki.

Izglītojamie audzināšanas stundās skatījās filmas, prezentācijas par barikāžu laika notikumiem gan Latvijā, gan citās Baltijas valstīs. Barikāžu piemiņas pasākuma dalībniekus uzrunāja Izglītības metodiķe metodiskā un pedagogu tālākizglītības jomāJ.Savvina un Izglītības metodiķis audzināšanas darba jomā J.Ļitvinovs, aicinot novērtēt brīvību, kura ir iegūta asiņainās kaujās. Šīs brīvības cenu novērtēt, izmantot iespējas, nospraust jaunus izaicinājumus, izmantot tiesības, kuras ir ierakstītas Latvijas svarīgākajā likumā – Satversmē, būt tolerantiem, nodrošināt cilvēka cieņpilnu izturēšanos vienam pret otru, saglabājot šo iegūto brīvību.

Lai labāk izjustu šo vēsturisko mirkli, tehnikuma izglītojamie, sildoties ugunskura liesmās, arī varēja baudīt putru, dzert siltu tēju, ēst maizi, jo latvietim maize ir kultūras vērtība. Maize nav tikai ēdiens, bet gan svēts vārds, aiz kura slēpjas gadsimtiem krātas zināšanas, smags darbs, domas, cerības par brīvību, vērtības, kas mantotas un novērtētas no paaudzes uz paaudzi.
 

Rakstu sagatavoja I.Kuņicka, N.Leončuka
« atpakaļ