Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Celtnieku brančs

22.02.2024
 
2024. gada 22. februārī Latgales Industriālajā tehnikumā (LIT) tika organizēts seminārs būvniekiem, būvniecības nozares speciālistiem, pedagogiem un izglītojamajiem – “Celtnieku brančs”.

Seminārs notika ar mērķi pilnveidot pedagogu, izglītojamo un būvniecības nozares speciālistu profesionālās zināšanas par bituma dakstiņiem, to veidiem un modificētā bituma ruļļiem līdzeniem jumtiem.

Seminārā uzstājās MIDA produktu menedžeris Povilas Smaliukas. MIDA ir vadošais Ziemeļeiropas eksperts hidroizolācijas membrānu un bitumena šindeļu jomā kopš 1992. gada. Uzņēmumam MIDA ir vienīgā rūpnīca Baltijas valstīs, kas ražo bitumena un polimērbitumena pārklājumus jumtiem un ēku hidroizolācijai. Izgatavo arī elastīgās flīzes dažādās krāsās, modifikācijās, biezumā un ģeometriskās formās, pieņem pasūtījumus arī pašlīmējošo ruļļu segumu izgatavošanai gan slīpajiem, gan plakanajiem jumtiem. MIDA ir viens no tirgus līderiem pasaulē šajā segmentā. Tā kā Lietuvas MIDA rūpnīca atrodas Baltijas jūras tuvumā (pilsēta Gargždai), tā piedāvā pilnu loģistikas klāstu – gan kravas, gan jūras piegādes. Povilas Smaliukas uzsvēra, ka lai nodrošinātu ražošanas procesa modernizāciju un efektivitāti, MIDA nepārtraukti iegulda laiku un naudu jaunu tehnoloģiju un iekārtu attīstībā. Jumta hidroizolācijas membrānas ir izstrādātas, lai atbilstu Eiropas ugunsdrošības prasībām.

Semināra dalībnieki diskutēja par bituma dakstiņu klāstu, to uzlikšanu un mezglu niansēm, kā arī bituma ruļļu uzklāšanu. Povilas Smaliukas stāstīja par MIDA VB 1500 Self - pašlīpoša tvaika izolācijas membrāna ar tajā iestrādātu alumīnija foliju. Materiālam ir līdz pat 25 reizēm labāka ūdens tvaika izturība, salīdzinot ar parasto tvaika izolācijas polietilēna plēvi, ko joprojām izmanto daudzu jumta konstrukciju izolācijā un, kas nereti izraisa nevēlama kondensāta veidošanos ēkas iekšienē. MIDA VB1500 Self materiāls paredzēts izmantošanai lēzenos jumtos ar nesoša profilētā metāla pārsegumu. Savukārt, premium klases materiāla Technoelast ražošanā tiek izmantots augstas kvalitātes modificēts bitums kā arī pamatnes noturībai izmantota armējoša kārta. Technoelast klases materiāli izmantojami gan jaunām jumta konstrukcijām, gan vecu jumtu renovācijai. Technoelast izcilo kvalitāti nodrošina:

  • Paaugstināts polimēr-materiālu sastāvs
  • Augsta UV staru noturība
  • Pateicoties mākslīgā kaučuka īpatsvaram, materiāls saglabā elastību pat līdz -25*C
  • Tas uzstādāms praktiski uz jebkuras pamatnes
  • Kalpošanas laiks vismaz 30 gadu
  • Materiāls ir videi draudzīgs
Semināra vadītājs rādīja ēku fotogrāfijas, kurās tika parādītas MIDA sistēmu instalēšanas laikā pieļautās kļūdas, piedāvāja dažādus risinājumus, skaidroja bituma ruļļu pārvietošanas un uzglabāšanas principus.
Paldies semināra vadītājiem par sadarbību un semināra dalībniekiem par aktīvu dalīšanos pieredzē! Gaidīsim nākamo „Celtnieku branča” semināru, kurš notiks 28. februārī!



Sagatavoja:
Metodiskais un pedagogu tālākizglītības centrs
« atpakaļ