Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Piedalījāmies konferencē "Dārzu māksla"

09.03.2024
 

2024.gada 9.martā profesionālās izglītības skolotāja Zinaīda Vingre, Sandra Ozola un izglītības metodiķe metodiskajā un pedagogu tālākizglītības jomā Jolanta Savvina piedalījās konferencē “Darzu māksla”. Konference norisinajās Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsala, to organizēja SIA “Galantus”.

Konferences mērķis: iedvesmot dalībniekus ar jaunam idejām, dalīties pieredzē pasaules līmeņa zināšanās, lai iegūtu iedvesmas un enerģijas lādiņu spēcīgam jaunās dārzu sezonas sākumam un veiksmīgam gadam.

Konferencē ar savu pieredzi dalījās profesionāļi ainavu un dārzu arhitektūrā un dizainā no dažādām valstīm: Anglijas, Lietuvas, Igaunijas, Latvijas.

Vaiva Maroziene, sertificēta ainavu projektu vadītāja no Lietuvas stāstīja par projektu, ko realizēja Spānijā, veidojot dārzu, kuru nav jālaista.

Niks Hovards no Lielbritanijas, iepazīstināja ar uzņēmumu We Love Plants, kurā tiek piedāvāti dinamiski ārtelpu dizaina risinājumi, kas papildināti ar ilgtspējīgiem stādījumiem. Nika entuziasms, ziņkārība un aizraušanās ar augiem, apvienojumā ar inovatīvu dizainu un drosmīgām idejām, atspoguļo We Love Plants filozofiju.

Dārzu dizainere no Igaunijas Evely Ustav stāstīja par ilgmūžīgu un krāšņu stādījumu dizainu ar ziemcietēm un graudzālēm. Evely ir studējusi dārzu dizainu Oksfordas Dārza Dizaina Koledžā. Ar vairāk kā 10 gadu praktisko pieredzi nozarē, viņa vada savu dārza dizaina studiju, specializējas stādījumu radīšanā, izmantojot ziemcietes un graudzāles.

Ar pārsteidzošu iedvesmas stāstu dalījās Japāņu dārza izveidotājs Lietuvā Arunas Kasmauskas. Arunas izveidoja 16 ha lielu brīnišķīgu dārzu, kurā ir bonsai kociņu kolekcija, akmeņu dārzs, sakuras un dīķi, kuru viņš uztur un apsaimnieko jau 15 gadus.

Maksims Cekots ir Latvijā pirmā un vienīgā Michelin zvaigznes restorāna šefpavārs, radītājs un dvēsele, pavārmākslu apguvis Ņujorkā un Londonā, lai atgrieztos Latvijā un realizētu savu sapni par unikālu restorānu, kur ēdiens, tā pasniegšana un vide veido vienotu baudījumu. Kā teica Maksims, tad ļoti būtiska nozīme ēdiena pasniegšanā ir svaigiem garšaugiem, zaļumiem un ziediem. Lai to nodrošinātu, Maksims gan restorānā, gan restorāna dārzā audzē garšaugus un zaļumus un ir pārliecināts, ka īstam restorānam ir jābūt savam dārzam.

Baiba Birzniece stāstīja par dārzu, tā tapšanas posmiem un izaicinājumiem šajā ceļā, lai dārzs izdotos un raisītu pozitīvas emocijas gan radot gan kopjot savu dārzu.

Tēlnieks, akmens skulptūru parka izveidotājs un uzturētājs Pauls Jaunzems iepazīstināja ar saviem darbiem un stāstiem par tiem, aizveda klausītājus pārdomu un simbolu pasaulē.

Dārzniece Līga Eglīte, Cēsu viduslaiku pils dārza autore, konferences dalībniekiem stāstīja par veiktajiem pētījumiem Cēsu pilī saistībā ar dārzu. Viņa ir iekārtojusi pils dārzu, aptuveni tā, kā varēja būt pirms piecsimt gadiem. Līgas pieredze un redzējums mūsdienās ļauj uz dārzu paskatīties citām acīm.

Klīniskā psiholoģe, meža terapijas praktiķe Inga Dreimane stāstīja, kā var palīdzēt apgūt vienkāršus rīkus garīgās veselības uzlabošanai, kas veicina labbūtības uzlabošanu.

SIA “Galantus” dibinātājs un vadītājs Ansis Birznieks detalizēti izklāstīja, kādi ir ilgtspējas aspekti dārzu dizainā, būvē un kopšanā, īpašu uzmanību veltot zālienam, par kura izveidi zināšanas ir ieguvis mācoties Vācijā un vairāk kā 15gadus veltījis zālienu jomai.

Konferencei veltītais laiks paskrēja nemanot, jo katra lektora uzstāšanās bija interesanta, saistoša. Latgales Industriālā tehnikuma vadība un pedagogi izsaka pateicību Ansim Birzniekam par uzaicinājumu un iespēju piedalīties konferencē.

Fotogalerija


Informāciju sagatavoja: Metodiskais un pedagoggu talākizglītības centrs
« atpakaļ