Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Profesionālās pilnveides kursi pedagogiem un izglītojamajiem "Virsmas apdares kvalitātes kritēriji: teorija un praktiskā apmācība".

13.03.2024
 

2024. gada 12. un 13. martā Latgales Industriālajā tehnikumā (LIT) tika organizēti Profesionālās pilnveides kursi pedagogiem un izglītojamajiem “Virsmas apdares kvalitātes kritēriji: teorija un praktiskā apmācība”.

Kursi notika ar mērķi pilnveidot pedagogu un izglītojamo profesionālās zināšanas par sienu un griestu krāsošanu. Tajos piedalījās 16 LIT pedagogi un 18 izglītojamie (gr. 2-15). Kursus vadīja Tikkurila Academy vadītājs un menedžeris Arnis Pastars.

SIA Tikkurila ir inovatīvu krāsu pamatlicējs kopš 1862.gada un 2022.gada 14.augustā Tikkurila zīmolam apritēja 160 gadi. Uzņēmums pārstāv divus zīmolus: Tikkurila un Vivacolor. 12.martā Arnis Pastars izstāstīja par krāsu toņu kartēm, piemēram, toņu karte Tikkurila Symphony sastāv no 2436 toņiem. Ir arī pelēko toņu karte: Deco Grey ar 94 harmoniskajiem toņiem. Kursu dalībniekiem bija iespēja apskatīt daudz dažādu toņu karšu un pārliecināties par paraugu lielumu un toņu spilgtumu. Arnis Pastars pastāstīja arī par Tikkurila Color Master aplikāciju, ar kuras palīdzību var nofotografēt sienu un nokrāsot to jebkurā krāsā. Var augšupielādēt savu attēlu, izvēlēties vēlamo toni un redzēt rezultātu paplašinātajā realitātē, kā arī ir iespēja saglabāt savas vizualizācijas. Vai pamanījāt interesantu toņu kombināciju, dzerot savu rīta kafiju mīļākajā kafejnīcā? Toņu paletes veidotājs ir paredzēts šāda veida situācijām. Uzņemiet fotoattēlu, izvēlieties vēlamos toņus fotoattēlā, izveidojiet paleti un uzziniet atbilstošos toņu ieteikumus no Tikkurilas toņu kolekcijām. Tika apspriesti jautājumi par ārējo faktoru ietekmi uz gala rezultātu pēc krāsošanas, krāsas spīduma pakāpi (krāsu pasaulē ir pieņemts, ka eksistē 6 spīduma pakāpes), virsmas faktūru un Eko sertifikātiem un marķējumiem, piktogrammām (kopšana jeb mitrās berzes klase, satur pretpelējuma piedevu u.c.), kuras apzīmē produkta galvenās īpašības, krāsu tehnisko informāciju utt. Arnis Pastars skaidroja, ka matētas virsmas atšķirībā no spīdīgām virsmām maskē sīkus virsmas defektus un vizuāli samazina virsmu, bet raupjāka faktūra rada tumšāku toni. Klātesošie diskutēja par Adhēzijas testu (pārbauda vai krāsa ir atbilstoši pielipusi virsmai) un Arnis Pastars uzsvēra, ka tieši izvēlētā un pielietotā pirms krāsošanas špaktele nosaka gala rezultātu: turēsies krāsa vai ne.

13. marta praktiskajā nodarbībā izglītojamie aktīvi piedalījās krāsošanas darbos: špaktelēja, gruntēja, krāsoja ar krāsu un gruntskrāsu sienas un līnijas. Tika izmēģināts jaunais ANZA PRO otu sortiments: otas ar dabīgiem un sintētiskajiem sariem, ar dažādām otu galvas konstrukcijām, kā arī Classic un Super ruļli. Tad novērtēja paveikto darbu gan vizuāli, gan atbilstoši tehnoloģijai.

Paldies semināra vadītājam un gaidīsim nākamo praktisko semināru par dekoratīvo krāsošanu!

Fotogalerija


Sagatavoja:
Metodiskais un pedagogu tālākizglītības centrs

« atpakaļ