Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Ziņu arhīvs

DBT atklāta Rotko mākslas centra kolekcijas darbu izstāde “Divas pasaules”

02.04.2019
 

Otrdien, 2.aprīlī, Daugavpils Būvniecības tehnikumā (DBT) svinīgi tika atklāta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas darbu izstāde “Divas pasaules”.

Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka, atklājot Mākslas dienu izstādi, pauda gandarījumu par izveidojušos sadarbību ar DBT un to, ka kolekcijas darbi tiek parādīti citviet. “Tas bija atrunāts arī centra attīstības stratēģijā, ka tā kolekcijai ir jābūt “dzīvai”. Bet dzīva tā var būt tikai tad, kad ir pieejama apmeklētājam un skatītājiem,” uzsvēra M. Čačka.

Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks norādīja, ka izstādē DBT ir apskatāma vien neliela kolekcijas daļa. Kopumā Rotko centra kolekcijā ir vairāk nekā 600 glezniecības darbi un tā ir viena no lielākajām šāda veida starptautiskajām kolekcijām Baltijā. Kolekcijas izveides pirmsākumi ir meklējami 2004.gadā. Tā ir tapusi lielā mērā pateicoties Daugavpils domes atbalstam. Patlaban kolekcijā ir vairāk nekā 50 valstu mākslinieku darbi.

Mākslas centra vadītāja vietnieks arī pateicās tehnikuma audzēkņiem par viņu ieguldījumu burtu ROTKO, kas atrodas uz Daugavpils cietokšņa vaļņa nošpaktelēšanā un nokrāsošanā. Patlaban šie burti priecē gan daugavpiliešus, gan arī pilsētas viesus. M. Čačka uzsvēra, ka centrs ar prieku turpinās aizsākto sadarbību.

DBT direktore Ināra Ostrovska atzina, ka tehnikuma pirmā mācību korpusa otrā stāva gaitenis pamazām sāk veidoties par sava veida izstāžu zāli un patlaban šeit ir skatāmas veselas divas izstādes. Otra izstāde ir tehnikuma audzēkņu un skolotāju radošā izstāde “Kas teica ņau?” un krāsu ziņā sasaucas ar Rotko mākslas centra kolekcijas darbu izstādi, kas nozīmē, ka izglītojamajos jauniešos ir šis radošais gars un fantāzija.

“Esmu priecīga, ka Rotko centrs eksponē gan moderno, gan arī klasisko mākslu. Šodien pasaulē ir tāda tendence, ka kultūras paliek aizvien mazāk, daudz ko cilvēku vietā dara datori. Tie tiek izmantoti arī gleznu un mūzikas radīšanai. Taču īsta māksla  un īsta mūzika  ir nevis tā, ko rada dators, bet gan tā, kuru mēs veidojam ar savām rokām un smadzenēm,” norādīja tehnikuma vadītāja. Viņa aicināja jauniešus būt radošiem un arī izmantot Rotko centra dāvātās iespējas apmeklēt izstādes.

Rotko centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne pastāstīja, ka centra kolekcijā nav tikai glezniecības darbi, bet arī grafika, laikmetīgā keramika, fotogrāfija un arī atsevišķi tēlniecība darbi. “Varam būt lepni, ka tepat Daugavpilī, tepat līdzās mums ir daļiņa pasaules mākslas,” aicinot jauniešus iedvesmojieties no iestādes, uzsvēra krājuma glabātāja.

Arī DBT Informācijas un metodiskā centra vadītāja Jolanta Savvina pauda gandarījumu par izveidojušos plašo sadarbību ar Rotko mākslas centru, kā arī uzsvēra, ka šādas izstādes tehnikumā ļauj tā audzēkņiem, visdažādāko specialitāšu pārstāvjiem izglītoties arī estētiskajā jomā.

Marka Rotko mākslas centra kolekcijas darbu izstāde “Divas pasaules” DBT būs apskatāma divus mēnešus.

Fotogalerija

Sagatavoja Ivars Soikāns

 

« atpakaļ