Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Mācību ekskursija uz Madonas novadpētniecības muzeju un Līgatnes novada tūrisma informācijas centru

05.10.2021
 

Programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros grupa 4-03 (interjera noformētāji) Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā iepazina muzeja darbinieku dažādās profesijas (vēsturnieks, krājuma glabātājs, zāles uzraugs, restaurators, mākslas izstāžu organizators, izglītojošā darba veicējs, muzeja vadītājs, saimniecisko darbu veicējs, mākslinieks u.t.t.), bez kuru darbības muzejs nevarētu strādāt pilnvērtīgi. Audzēkņiem bija iespēja uzdot jautājumus un saņemt sev interesējošās atbildes. Visi bija pārsteigti, ka muzejā strādā tik daudz cilvēku, jo ierasts ir redzēt tikai dažus, kas sagaida apmeklētājus - gidus, kas vada ekskursijas pa muzejā esošo izstādi. Audzēkņi izspēlēja 2 spēles. Pirmajā vajadzēja atbildēt uz jautājumiem, kur gide pārliecinājās, vai audzēkņi uzmanīgi sekoja līdzi visai informācijai ko dzirdēja un redzēja. Ar šo uzdevumu jaunieši tik galā, jo visas atbildes bija pilnīgi pareizas.

Otrā spēlē bija iespēja izstaigāt muzeju, iepazīties ar mākslas darbiem, iedvesmoties un pārliecināties cik uzmanīgi mākslas vērotāji viņi ir. Audzēkņiem šī muzeja apmeklēšana bija vērtīgs ieguvums, jo viņi tūlīt ieies darba tirgū kā algoti darbinieki un muzejs ir viena no iespējām, kur strādāt, augt un pilnveidoties.
Līgatnes novada tūrisma un informācijas centra laipnā gide aizrāva audzēkņus ar savu stāstījumu par Līgatnes vēsturi, tās cilvēkiem un protams papīrfabriku. Papīrfabrikas apmeklējums bija kā liels piedzīvojums. Atrodoties ēkā, visus audzēkņus pārņēma sajūta, ka darbinieki ir devušies pusdienu pārtraukumā un tūlīt būs atpakaļ un fabrika sāks savu darbu. Kalendārs pie sienas bija vienīgais liecinieks, ka laiks šeit ir apstājies 2014.gadā. Lielās metāla konstrukcijas, ierīces, darba galdi un gides stāstījums lika atgriezties pagātnē – izjust un iztaustīt papīra ražošanai nepieciešamos materiālus un iekārtas. Audzēkņi apskatīja 19.gadsimta koka apbūvi, izstaigāja pastaigu taku gar senajiem pagrabiem, iepazina Līgatnes dabas bagātības. Pēc izzinošās programmas audzēkņi izspēlēja orientēšanās spēli “Papīrfabrikas ciemata noslēpumi”. Audzēkņi bija ļoti pateicīgi par iespēju tik tuvu apskatīt papīrfabriku, to izstaigāt un izpētīt vissīkākās detaļas no tik vērienīgām iekārtām. Protams, atrodoties fabrikā uznāk arī nedaudz skumīga sajūta par to ka, kādreiz tik vērienīgā fabrika ir zaudēta, taču ir prieks, ka to var apskatīt jebkura zinātkārā acs.

FOTOGALERIJA

Sagatavoja:
Grupas audzinātāja
Sigita Ignatāne
« atpakaļ