Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Lekcija - prezentācija A.Čaka jubilejai

27.10.2021
 

2021. gada 27. oktobrī dzejniekam, rakstniekam, vienam no latviešu urbānās dzejas aizsācējiem Aleksandram Čakam apritēja 120. jubileja. Godinot dzejnieku gadadienā un pieminot viņa literāro mantojumu, DBT bibliotēka sadarbībā ar Latgales Centrālo bibliotēku novadīja stundu “Modernās urbānās dzejas aizsācējs – Aleksandrs Čaks”.

Stundas notika tiešsaistē grupās 3-23 (skolotāja Aļona Ņikitina), 2-03, 3-03, 3-04 (skolotāja Ārija Šumeiko).

Bibliotekārās stundas laikā audzēkņi varēja gūt vizuālu un filozofisku priekšstatu par Rīgas pilsētas dzejnieka devumu, mantojumu un personību – viņa dzīves gājumu, populārākajiem literārajiem darbiem, viņa darbu motīviem un raksturīgām iezīmēm. Pateicoties Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektora galvenās bibliotekāres Lienes Vasiļjevas stāstījumam, jaunieši uzzināja arī par dzejnieku kā urbānisma un imažinisma pārstāvi latviešu dzejā.

Lielu pārsteigumu klausītājiem sagādāja informācija par “nezināmo” Čaku - dzejnieks paniski baidījies no baciļiem, infekcijām − svešu grāmatu kārtīgi izkarsējis ar gludekli, bijis ļoti jūtīgs − sadzīves konfliktu dēļ  temperatūra paaugstinājusies līdz pat 39 grādiem, Aleksandram piemitis saimnieciskums − kārtības mīlestība un ēst gatavošanas prasme.

Nodarbības izskaņā iegūtās zināšanas tika nostiprinātas viktorīnā. Tika demonstrēts arī audiovizuālais materiāls par dzejnieka memoriālo muzeju - pēdējo dzīves vietu, kur viņš dzīvojis no 1937. gada līdz 1950. gadam. DBT bibliotekāre Jeļena Sokolova papildināja stāstījumu ar informāciju par mākslinieka Aivara Vilipsona veidotā piemiņas ciļņa Čakam atklāšanu pie Čaka muzeja.

Pateicamies Daugavpils būvniecības tehnikuma jauniešiem par ieinteresētību un Latgales Centrālajai bibliotēkai par veiksmīgu sadarbību jauniešu kultūrizglītošanā!


Informāciju sagatavoja: bibliotekāre J.Sokolova,

Latviešu valodas skolotājas A.Ņikitina un Ā.Šumeiko

« atpakaļ