Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Tiešsaistes karjeras pasākums ar biedrības "Zaļās mājas" vadītāju Kristapu Cepli

27.01.2022

 2022.gada 27. janvārī Daugavpils būvniecības tehnikumā platformā Zoom notika karjeras atbalsta pasākums ēku būvtehniķu, apdares darbu strādnieku un arhitektūras tehniķu programmu audzēkņiem. Pasākuma laikā biedrības "Zaļās mājas" vadītājs Kristaps Ceplis stāstīja par kokmateriāla efektīvo izmantošanu būvniecībā gan Latvijā, gan ārzemēs, kā arī pastāstīja par meža apsaimniekošanas ciklu un karjeras iespējām nozarē.

Prezentācijas laikā Kristaps atzīmēja, ka Latvijas galvenā koksne - skujkoki, lielākoties tiek eksportēta uz ārzemēm, jo vietējā tirgū nav tik liela kokmateriāla pirktspēja būvniecības vajadzībām.

Galvenā pasākuma ideja bija aktualizēt to, ka no koka būvētas ēkas neatpaliek ar savu izturību no dzelzbetona, tāpēc koku sāk izmantot ceļot daudzstāvu ēkas pat seismiski aktīvos reģionos, kā piemēru Kristaps minēja 70 stāvu debesskrāpi Japānā, kuru plāno celt no koka. Kā arī Kanādā un Norvēģijā ir aktuāla koka ēku būvniecība, kuras konstrukcijas ir drošas un pie tam ir ekoloģiskas un ekonomiskas, protams, ir vērts atzīmēt, ka koks rada miera un harmonijas sajūtu, kas padara koka ēkas vēl aktuālākas.

Kristaps pastāstīja par CLT materiālu, kurš ir ļoti izturīgs, vieglāks par dzelzbetonu, kā arī to ir vieglāk pārvadāt un, protams, tas ir ekoloģisks. Tika atzīmēts, ka pareizi un kvalitatīvi uzceltās  koka mājas ir ugunsdrošas, cik paradoksāli tas neskanētu. Video var noskatīties eksperimentu, kurā notika ugunsgrēks parastajā mājā un koka mājā, un tika veikti secinājumi par to izturību. (https://www.youtube.com/watch?v=3PLt0amyzjE )

Rezumējot visu iegūto informāciju, šodien un nākotnē būs nepieciešami speciālisti, kuri pratīs veidot un realizēt šāda veida projektus, celt stabilas koka konstrukcijas, jo Latvijā arī ir pieprasīta celtniecība no koka (Ogres Centrālā bibliotēka, Brīvdabas koncertzāle "Mītava", Ziemeļkurzemes reģiona klientu centrs u.c.). Koka būvniecības iespējas paver jaunus karjeras ceļus ikvienam, kurš mācās un vēlās pilnveidoties nozarē.

Kristaps informēja audzēkņus par prakses vietām koka būvniecības nozarē, par iespēju sadarboties un uzzināt vietas, kurās būs gatavi pieņemt jaunos speciālistus. 

 

Sagatavoja:
pedagogs karjeras konsultants Darja Maļinovska

« atpakaļ