Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Filma “Dvēseļu putenis”

29.11.2022
  09.11. 20022., 24.11.2022. un 28.11.2022. Latgales industriālajā tehnikumā programmas “Latvijas skolas somas” ietvaros notika filmas “Dvēseļu Putenis” tiešsaistes skatīšanās. Pasākumā piedalījās  grupas 3-02 (automehāniķi), 2-35 (ēku būvtehniķi ) un 2-02T (auto krāsotāji) izglītojamie.
Šī filma tiek uzskatīta par vienu no labākajām pēdējo gadu filmām Latvijā. Lolitas Ritmanis mūzika filmai "Dvēseļu putenis" iekļuvusi ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nākamajā kārtā jeb tā saucamajā "Short List". Šī ir pirmā reize, kad kāda Latvijas spēlfilma gūst šādu panākumu.
Filma īpaši aktuāla novembra mēnesī, kad mēs svinam Lāčplēša dienu, pieminot varoņus, kuri aizstāvēja Rīgu Brīvības cīņu laikā. Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas valsts armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb t.s. Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.
Filmā attēlots laika posms no 1915. gada līdz 1920. gadam, sākot no aizstāvēšanās kaujām Jelgavas apkaimē, Kurzemes kara bēgļu plūsmas attēlojuma un latviešu bataljonu izveides līdz neatkarīgas valsts pasludināšanai un Latvijas pilnīgai atbrīvošanai no svešzemju karaspēka. Norišu centrā ir strēlnieku nozīmīgākās kaujas Latvijas teritorijā un strēlnieku varonība. Karadarbības attēlojumā A. Grīns daļēji balstījies personiskajā pieredzē, pats būdams iesaistīts gan Pirmā pasaules kara, gan Latvijas Neatkarības kara notikumos.

Skolēnu atsauksmes:

·         ”Ļoti emocionāla filma, novērtēju šo filmu ar  atzīmi desmit”

·         “Bija interesanti redzēt ka maiņas galvenais varonis, ka pirmais pasaules karš un brīvības cīņas ietekmēja uz Artūra raksturu”,

·         “Filma par varonību un patriotismu”

·         “Man patīk, mūsdienīga filma, laba aktierspēle”

·        “Filma ir patiesa, bez pārspīlējuma”

·         “Es obligāti izlasīšu grāmatu”

Sagatavoja Profesionālās izglītības skolotāja Nataļja Leončuka

« atpakaļ