Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Spēlfilmas “Homo Novus” noskatīšanās

03.11.2022
 
03.11.2022.Latgales industriālā tehnikuma pirmā kursa audzēkņi grupa 1-03 programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros noskatījās spēlfilmu “Homo Novus”. Grupa 1-03 ir izvēlējušies mācīties profesijā interjera dizainera asistents, kur viens no mācību priekšmetiem ir gleznošana. Ņemot vērā audzēkņu profesionālo ievirzi filma bija pilnībā atbilstoša izvēlētajai profesijai.
Spēlfilmu “Homo Novus” var uzskatīt par vienu skatītākajām filmām 2018. gadā, kad tā tika nodota skatītāju vērtējumam. Sižeta atbilstība audzēkņu interesei mudināja izvēlēties tieši šo filmu, lai raisītu audzēkņos vēlmi radoši iesaistīties mācību procesā, kas pēc tam dod augļus.
Audzēkņi bija pārsteigti, ka notikumi 1946.gadā, 2018.gadā un 2022.gadā spēj atainot līdzvērtīgas problēmas un to risinājumus. Bieži vien ir dzirdēts, ka jaunā paaudze uzskata, ka tikai viņiem šobrīd ir gan problēmas, gan iespējas tās risināt, taču spēlfilmas sižeta galvenā līnija pierāda ko citu. Filmā tiek atainota mākslinieka realitāte, diemžēl, gan 46.gadā gan arī mūsdienās pastāv tādi aizspriedumi un stereotipi, ka cilvēki kas nāk no provinces ir ar kaut ko sliktāki, kā tie kas nāk no lielpilsētas. Patīkami bija lasīt audzēkņu atsauksmes par filmu, ka tie ir sapratuši , ka tiek vērtētas cilvēka prasmes, nevis vieta no kurienes tie nāk. Daudzi audzēkņi savos aprakstos minēja, ka tiem ļoti patīk gan tērpi gan spēlēšanas māksla aktieriem. Runājot par tērpiem var minēt, ka Lielā Kristapa balvu nominācijā “Labākais kostīmu mākslinieks” saņēma Liene Rolšteine.
Audzēkņu atsauksmes par filmu iepriecina, jo filma tos iedvesmoja gan radīt, gan domāt. Tā kā daļai grupas dzimtā valoda ir krievu valoda, īpaši patīkami bija lasīt atziņas, ka latviešu filmai piestāv latviešu mūzika, īpaši ja to radījis Maestro Raimonds Pauls.
 
Sagatavoja 1-03 grupas audzinātāja Sigita Ignatāne 
« atpakaļ