Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Pieredzes apmaiņā uz Norvēģiju

25.02.2023
 

 

Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projekta ietvaros no 19. līdz 25.februārim tehnikuma darba grupa lauksaimniecībā viesojās pieredzes apmaiņā Lenas- Valles vidusskolā ar profesionālo ievirzi. Uz Norvēģiju devās IPĪV “Višķi” vadītāja Anita Lāčaunice un profesionālās izglītības skolotāji Valērija Ančevska un Reinis Livmanis.

Stāsta V.Ančevska:

“Pirmajā dienā bija organizēta ekskursija pa skolu un skolas prezentācija. Izzinājām visu interesējošo par lauksaimniecību Norvēģijā un skolas politiku. Apmeklējām automehāniķu, lauksaimniecības mehāniķu darbnīcas, kā arī bijām lielā loģistikas angārā, kur ir viss nepieciešamais aprīkojums izglītības programmu īstenošanai.

Otrajā dienā apmeklējām divas nodarbības – metināšanas stundas teorētisko un praktisko daļu, kur no pašu rasējumiem audzēkņi metināja mājsaimniecībā pielietojamas lietas, meitenes taisīja svečturi no pakava, bet puiši-  turētāju tualetes papīra rullītim, un nodarbību veltītu atjaunojamajai enerģijai. Nodarbības galvenais dienas jautājums bija “Vai biomasa ir ilgtspējīga?” Pēc ļoti interesantas dienas skolā, mēs devāmies pie viena no lielākajiem kartupeļu un sīpolu audzētājam Norvēģijā- Ole Christian Hveema. Tur  dārzeņu uzglabāšanai speciāli uzcēla jaunu noliktavu ar trijām lielām telpām, kuras ir domātas dažādu dārzeņu uzglabāšanai, jo tajās atšķiras gan temperatūra, gan mitruma apstākļi, gan ventilācija.

Trešajā dienā apmeklējām saimniecību, kura uzsāka savu darbību 1836. gadā. Saimniecības platībās,  audzē tikai miežus un zālājus. Saimniekam ir 69 gadi un viņš saimnieko viens pats. Iepriekš saimnieks strādāja arī skolā un mācīja lauksaimniecības mehanizāciju. Nākamajā saimniecībā nodarbojas gan ar piena lopu audzēšanu, gan ar augkopību. Pēdējā laikā saimnieks mēģina strādāt pielietojot bioloģiskās metodes.  Apskatot un pētot saimniecības, bija redzams, ka Norvēģijā saimnieki mēģina strādāt racionāli un pilnībā izmanto visu veco tehniku, vecas lauksaimnieciskās telpas un ļoti reti pērk kaut ko jaunu. To dara tikai tad, ja tas patiešām ir nepieciešams.

Skolā bija iespēja izmēģināt traktorus un tehnikas simulatorus. Pārsvarā tos simulatorus izmanto 1. kursa izglītojamie, kuriem iepriekš nav bijusi nekāda pieredze. Arī devāmies uz skolas mežu. Tur skolotāji mācīja jauniešus strādāt ar modernu tehniku. Vakarā kopā ar sadarbības partneriem daudz runājām un diskutējām par Norvēģijas tradīcijām un kultūru.

Ceturtdien lauksaimniecības menedžmenta skolotājs iepazīstināja ar to, kā viņi vada saimniecības Norvēģijā, kādas aplikācijas un programmas izmanto. Savukārt Reinim bija iespēja izbraukt ar jauniem traktoriem, ko skolai piedāvā dažādi lauksaimniecības uzņēmumi. Vēlāk mēs visi kopā devāmies uz skolas fermu, kur vērojām biogāzes staciju,  cūku fermu, govju fermu un aitu novietnes.’’

Pēdējā diena tika veltīta galvaspilsētas - Oslo apmeklējumam. Oslo ir moderna multikulturāla pilsēta, kura izvietota gleznainā vietā Oslo Fjorda līča ziemeļu galā. Tā ir ļoti zaļa pilsēta, izvietota uz pakalniem un salām. Lai gan vienas dienas ir par maz, lai iepazītu šo pilsētu, tika apskatīta Karaliskā pils, krastmala, Norvēģijas Nobela institūts, Nacionālais teātris un , protams, pazīstamākā gleznotāja Edvarda Munka (1863-1944) muzejs.

Milzīgs paldies Lena-Valle vidusskolas direktorei Astrid Solberg Bekken un koordinatoram Morten Henry Kleven, par tik siltu uzņemšanu un aktivitātēm bagātu programmu. Tas bija ļoti lietderīgs un jaunām idejām piepildīts darba brauciens.

Mācību praksi ārvalstīs finansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma, projekts Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000006501.

Fotogalerija

Sagatavoja:
Starptautiskās sadarbības un projektu nodaļa
projekti@dbt.lv

« atpakaļ