Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Arhitektūras tehniķi un Interjera dizainera asistenti devās ekskursijā uz Rīgu!

09.03.2023
 
2023.gada 9.martā Latgales Industriālā tehnikuma grupas 1-04, 1-03 un 2-04 izglītojamie programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros  devās ekskursijā uz Latvijas nacionālo muzeju, Latvijas Arhitektūras muzeju un Dekoratīvās  mākslas un dizaina muzeju. Latvijas nacionālā Muzeja ekspozīcija nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991”veltīta Latvijas laikmetīgās mākslas avangardiskajai lomai mūsu valstiskās neatkarības atgūšanas periodā, kad Mihaila Gorbačova 1985. gadā iniciētās atklātības un pārbūves politikas iespaidā sabiedrībā, tai skaitā rakstnieku, mūziķu, mākslinieku vidē, aizsākās ievērojami liberalizācijas procesi.Audzēkņiem izstādes laikā bija iespēja aizdomāties un analizēt vēstures liecības kas veicināja pārmaiņu laiku valstī. Pretošanās tēma ir aktuāla arī mūsdienās un  audzēkņiem liek iedziļināties un izprast notikumus sev apkārt un tuvākajos reģionos. Audzēkņiem arī bija iespēja apmeklēt pastāvīgās izstādes, kur varēja apskatīt vecmeistaru darbus un nostiprināt zināšanas mākslas jomā.

Latvijas Arhitektūras muzejā izglītojamie apmeklēja izstādi “Detaļu spēks. Izcilība, inovācijas, vēstures noslēpumi”. Muzeja gide iepazīstināja audzēkņus ar muzeja vēsturi, apskatāmajiem objektiem, ka arī deva iespēju ielūkoties noslēpumainajā muzeja dzīvē, kas ne visiem ir skatāma. Audzēkņi iesaistījās sarunā un uzdeva sev interesējošus jautājumus gidei.  Daļa no izstādē redzamajiem objektiem kļuvuši par būvniecības nozares konkursa “Latvijas būvniecības gada balva” laureātiem. Īpaša uzmanība izstādē pievērsta īstenoto projektu detaļām, bez kuru kvalitātes nav iespējama augstvērtīgu objektu tapšana. Topošie arhitektūras tehniķi un interjera dizainera asistenti varēja atrast sev zināmas būves izstādē, kas ieguvušas balvas, kas lika vēl vairāk ieklausīties gides teiktajā un ticēt saviem spēkiem un censties mācīties vēl cītīgāk.


Apmeklējot izstādi “Ne-lietas” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā gide veicināja audzēkņu spēju domāt un pamatot savu viedokli. Ekspozīcija veidota tā, lai katrs varētu atrast kādu jautājumu uz ko gribas meklēt atbildi. Jauno speciālistu acis mirdzēja un varēja just viņu interesi par mākslas darba radīšanas procesu. Jānis Straupe savā daiļradē spēj apvienot apbrīnojamu amatniecības kvalitāti ar kompleksi inovatīvu radošo domāšanu, transformējot Latvijas amatniecības un dizaina praksē tik populāro un tradicionālo kokmateriālu oriģinālā, vēl neredzētā veidā. Audzēkņi apskatot izstādi pētīja mākslas darbus kas radīti no neparastiem materiāliem, ka arī varēja apskatīt Kuzņecova porcelāna fabrikas radītos vēsturiskos darbus. Gide ieinteresēja audzekņus arī ar Martinsona darbiem, jo audzēkņi nesen bija ekskursija uz Marka Rotko mākslas centru un tur arī apskatīja Martinsona darbus. Galvenais mērķis tika sasniegts, audzēkņos tika radīta interese par mākslu un vēsturi, kā arī, iespējams, kāds neatbildētais jautājums joprojām tirda to prātu, un tas ir tikai labi, jo veicina jauniešos radošās domāšanas prasmi.

Fotogalerija

Sagatavoja:  

Grupas audzinātāja Sigita Svēteņa

« atpakaļ