Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Mācību ekskursija uz PAS "Daugavpils siltumtīkli"

26.09.2023
 
Šī gada 26. septembrī otrā kursa topošie siltumapgādes un apkures sistēmu tehniķi un ceturtā kursa topošie inženiersistēmu tehniķi apmeklēja uzņēmuma PAS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāli Nr.3 ar mērķi iepazīt izvēlētās profesijas darba vidi un silumapgādes procesu Daugavpilī.

Mācību ekskursijas laikā tika skaidrots process, kā no koksnes šķeldas tiek iegūta siltumenerģija, ar kuras palīdzību tiek apkurināti gandrīz visi Daugavpils pilsētas mikrorajoni.

Siltumcentrālē Nr.3 pielieto tādu tehnoloģiju, kura paredz minimālo cilvēku iesaisti - darba procesā ir iesaistīti operatori, kuri kontrolē automatizētas iekārtas.

Kopā ar galveno enerģētiķi Māri Laudiņu izgājām cauri visiem siltumenerģijas ražošanas posmiem, sākot ar šķeldas ievešanu siltumcentrāles teritorijā, beidzot ar siltumenerģijas piegādi pilsētas iedzīvotājiem. Ekskursijas vadītājs stāstīja, kā šķelda tiek atvesta un nosvērta, uzglabāta un piegādāta katlā. Visiem izglītojamajiem bija iespēja novērot šķeldas degšanu pa nelielu uguns izturīgu logu, kas ļāva salīdzināt apjomus ar mazajiem privātajiem katliem un sajust sarežģītības pakāpes atšķirību.

Vērtīgi bija uzzināt, kāpēc ir nepieciešams sekot līdzi šķeldas mitrumam un kā notiek tā regulēšanas process.

Ekskursijas laikā iepazināmies, kā notiek elektrodzinēju kontrole ar frekvenču pārveidotāja palīdzību.

Nobeigumā ekskursijas vadītājs dalījās nākotnes plānos un idejās par turpmāko darbību un uzņēmuma tehniskiem uzlabojumiem.

Sakarā ar to, ka tehnikumā jau  vairāk par diviem gadiem pastāv Ekoskola, izglītojamajiem bija vērtīgi uzzināt, kā tik liels uzņēmums regulē kaitīgo izmešu daudzumu atmosfērā un rūpējas par apkārtējo vidi.

Paldies uzņēmumam PAS „Daugavpils siltumtīkli” par uzņemšanu un galvenajam enerģētiķim Mārim Laudiņam par informatīvu ekskursiju!

 

Informāciju sagatavoja: Komunikācijas un karjeras centrs un LIT Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas nodaļas vadītājs N. Bulis
« atpakaļ