Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Ekskursija uz Latvijas Nacionālo vēstures muzeju un Nacionālo botānisko dārzu

16.05.2024

Latgales Industriālā tehnikuma izglītojamie no grupām 1-23, 2-35, 3-04, 4-23 un 4-03 kopā ar skolotājām Natāliju Nagli, Ināru Simanoviču un Sigitu Svēteņu devās mācību ekskursijā 2024. gada 16. maijā uz Latvijas Nacionālo vēstures muzeju un Nacionālo botānisko dārzu programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs – latviešu tautas materiālās kultūras vērtību lielākā krātuve – dibināts 1869. gadā, kā Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas muzejs, bija ekskursijas pirmā pieturvieta.  Muzejā izglītojamos sagaidīja zinošas gides, kas atraktīvā veidā izstāstīja Latvijas vēsturi jauniešiem saprotamā valodā.  Izglītojamajiem bija lieliska iespēja ne tikai iepazīties ar Latvijas vēsturi, bet arī apskatīt un izpētīt telpu interjeru un eksterjeru Brīvības bulvārī 32, kas 1867. Gadā bija celts pēc arhitekta Heinriha Kārļa Šēla projekta Vidzemes muižu īpašniekiem fon Tranzē–Rozenekiem kā rezidence. Pēc Rīgas pils renovācijas muzejs plāno atgriezties vēsturiskajā mājvietā Rīgas pilī un vēsturisko ēku vairāk nebūs iespējams apskatīt.

Izglītojamie iepazinās ar Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas kolekciju, kas sāka veidoties 1956. gadā. Ik gadus kolekcija tiek papildināta ar augiem, kas izaudzēti no starptautiskās Sēklapmaiņas programmas ceļā iegūtām sēklām un spraudeņiem. Pašlaik oranžērijā aplūkojami aptuveni 2100 augu taksoni no visiem kontinentiem, izņemot Antarktīdu. Ūdens šaļkoņas un papagaiļu čivināšanas pavadībā izglītojamie izstaigāja visas taciņas stap milzīgajiem kaktusiem un citiem augiem, kas iepriekš bija redzēti tika mazā izmērā, kā telpaugi.

Augu valstība BOTANIA izglītojošā veidā aicināja izglītojamos ienirt spēļu pasaulē, kur taktīli tie spēja pieskarties dažādām auga daļām, tās pētot gan viegli saskatāmā veidā, gan caur mikroskopu. Botania ir vieta, kur raisīt interesi par augiem dažādās pieredzēs pēc ikkatra izvēles: lasāmtekstos un klausāmpasakās, taustāmos eksponātos un interaktīvajos stendos, lapu ķeršanas rotaļās un ziedu simetrijas spoguļos, digitālās spēlēs un virtuālās realitātes pieredzēs, smaržās un skaņās, vēja pieskārienos un  graudu čaboņā, pat augu valodā rakstot vēstuli un nosūtot to saviem draugiem.

Paldies par sirsnīgo uzņemšanu un iespēju papildināt zināšanas gan profesionālajā jomā, gan izzinot Latvijas vēsturi, kas izglītojamajiem noderēs turpmākajā mācību procesā.

Fotogalerija

Informāciju sagatavoja profesionālās izglītības skolotāja Sigita Svēteņa

« atpakaļ