Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

No grauda līdz klaipam – tradīciju ceļā

09.10.2025
 

Latgales Industriālā tehnikuma izglītojamie no grupām 2-03 un 2-15b kopā ar skolotājām Ilonu Kiruku un Natāļju Leončuku 7. oktobrī devās mācību ekskursijā programmas „Latvijas skolas soma” ievaros uz muzeju „Andrupenes lauku sēta”.

Ekskursijas laikā izglītojamie kopā ar muzeja speciālisti Skaidrīti iepazinās ar Latgales lauku sētas vēsturisko mantojumu, tradicionālajiem darbarīkiem un sadzīves priekšmetiem. Tika apskatītas senās ēkas, iepazīti darbarīki un sadzīves priekšmeti, ko mūsu senči izmantoja ikdienā.


Īpaši aizraujoša bija nodarbība par maizes cepšanas tradīcijām. Skaidrīte dalījās ar stāstījumu par to, kā pirms 11 gadiem no Rīgas atvests ieraugs kļuva par pamatu tradicionālās maizes cepšanai muzejā. Ar šo pašu ieraugu arī izglītojami izcepa maizi paši, no mīklas sagatavošanas līdz cepšanai, tā izbaudot īstu latviešu tradīciju.


Skaidrīte pastāstīja arī par “maizes ceļu” – no grauda līdz klaipam, uzsverot darba apjomu, kas senāk bija nepieciešams, lai tiktu pie ikdienas maizes. Izglītojamajiem tika dota iespēja pēc izskata atpazīt dažādus graudus – kviešus, auzas un citus – kā arī iepazīt senos rīkus sēšanai un labības apstrādei.


Pēc muzeja apskates izglītojamajiem bija iespēja doties pastaigā pa Andrupenes purva taku, kas atrodas tieši aiz lauku sētas. Takas garums ir aptuveni 800 metri, un tā ir piemērota visu vecumu apmeklētājiem. Pastaiga pa laipām izved cauri skaistai purva ainavai ar vaivariņiem, sūnu sfagniem, purva spilvēm, viršiem un citām purva augiem.


Takas noskaņa bija īpaši mierīga un patīkama – purva smarža un klusums radīja sajūtu, ka esi prom no ikdienas steigas un tuvu dabai. Šī pastaiga ne tikai sniedza atpūtu, bet arī izglītojošu pieredzi, ļaujot labāk izprast purva ekosistēmu un tās nozīmi dabas līdzsvarā.


Ekskursijas noslēgumā visi tika cienāti ar pašu cepto maizi, zaļo sviestu un siltu zāļu tēju no rudzupuķēm, baudot Latgales lauku viesmīlību un sirsnību. Tā bija ne tikai izglītojoša, bet arī emocionāli piepildīta pieredze, kas palīdzēja labāk izprast mūsu kultūras mantojumu un veidot cieņpilnu attieksmi pret darbu un tradīcijām.



Informāciju sagatavoja: 2-03 grupas audzinātāja Ilona Kiruka

« atpakaļ