Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
UZŅEMŠANA 2024./2025.m.g. no 17. jūnija līdz 20. augustam. Vairāk informācijas -> SPIED ŠEIT!
Sākums \ Aktualitātes \ Jaunumi

Projekta ietvaros parakstīts sadarbības līgums ar Olustveres pakalpojumu un lauku ekonomikas tehnikumu

31.05.2022
 
 
Ziemeļvalstu un Baltijas valstu programmas “Nordplus” projekta “Uzņēmējdarbības prasmes izglītojamo nodarbinātības veicināšanai lauksaimniecībā” ietvaros Daugavpils būvniecības tehnikumā viesojās Olustveres pakalpojumu un lauku ekonomikas tehnikuma komanda.

Projekta pamatmērķis ir attīstīt profesionālās izglītības skolotāju izpratni un zināšanas par uzņēmējdarbības prasmēm un to īpatnībām lauksaimniecības jomā, pilnveidot skolotāju izpratni par iespējām integrēt uzņēmējdarbības prasmju apguvi priekšmetos, kurus viņi māca. Veicināt lauksaimniecības izglītības programmu izglītojamo nodarbinātības iespējas, izglītojot par uzņēmējdarbību nozarē. Izveidot pamatu ilgtermiņa sadarbībai starp Igaunijas un Latvijas izglītības iestādēm.

Vizītes laikā igauņu kolēģi iepazinās ar Daugavpils būvniecības tehnikuma infrastruktūru, nodaļām, apmeklēja IPĪV “Višķi” struktūrvienību. IPĪV “Višķi” vadītāja Anita Lāčauniece stāstīja par Višķu tehnikuma seno vēsturi un tradīcijām, bet Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms tikšanās laikā akcentēja nepieciešamību attīstīt profesionālo izglītību lauksaimniecības jomā Višķos un iepazīstināja ar plāniem, kas tiks darīts šajā jomā.

Lai izzinātu uzņēmējdarbību lauksaimniecības jomā Latgalē, igauņu kolēģi apmeklēja zemnieku saimniecības Krāslavas un Preiļu novadā: Zemnieku saimniecību “Kurmīši”, kur tika iepazīta ārstniecības augu audzēšana, pārstrāde un biškopība. Zemnieku saimniecībā “Vaicuļeva” un SIA “Agraris” igauņu delegācija guva iespaidu par graudaugu audzēšanu, apskatīja lauksaimniecības tehniku, kas tiek izmantota graudaugu audzēšanai un novākšanai, kā arī graudu kaltētavas. Vīngliemežu audzētavā “Ošu mājas” igauņu kolēģi uzklausīja izsmeļošu stāstījumu par gliemežu dzīvi, fizioloģiju, apstrādi un pārstrādi, kā arī degustēja vīngliemežu gaļu, kas pagatavota pēc oriģinālām vietējām receptēm un baudīja piparmētru tēju. Krāslavas Amatniecības centrā latgales keramiķis Valdis Pauliņs stāstīja par latgales keramiku un rādīja meistarklasi poda virpošanā. Latgales koktēlnieks Aivars Andžāns iepazīstināja ar koku neparastajām un dziedinošajām īpašībām.

Vizītes laikā tika noslēgts sadarbības līgums starp profesionālās izglītības mācību iestādēm, kuru parakstīja Daugavpils būvniecības tehnikuma direktore Ināra Ostrovska un Olustveres pakalpojumu un lauku ekonomikas tehnikumu direktors Arnolds Pastaks.

Darbs projektā noslēdzas, tagad tiks veikts apkopojums un izstrādāti metodiskie ieteikumi uzņēmējdarbības prasmju pilnveidošanai lauksaimniecībā.           

Fotogalerija


Sagatavoja: Jolanta Savvina
Metodiskā un pedagogu tālākizglītības centra vadītāja
« atpakaļ