Izglītības programmu
īstenošanas vieta
Dagda Višķi
Sākums \ Karjera \ Aktualitātes

Tu esi tas, ko Tu par sevi domā!

17.06.2019
 

17. jūnijā notika karjeras attīstības atbalsta pasākums „Gribu būt darītājs!”, kura ietvaros audzēkņiem bija iespēja tikties ar psihoterapeitu Marku Jermaku. Nodarbībā tika pārrunāta paštēla un pašapziņas saikne ar izaugsmi un karjeru. Galvenais uzsvars tika vērsts uz to, kā mūsu domas par sevi ietekmē izvēles tagadnē. Skolas laiks ir pats grūtākais cilvēka dzīvē, jo tieši šajā laikā veidojas personība un to var ietekmēt, piemēram, skolasbiedru neiecietīga uzvedība vienam pret otru, izsmiešana, norādīšana uz kādām atšķirībām, atraidīšana.

Marks daloties ar savu terapeitisko pieredzi iepazīstināja ar kāda vīrieša stāstu, kurš skolas gados piedzīvoja atstumšanu un izsmiešanu, kas vēlāk ietekmēja visu viņa atlikušo dzīvi, jo nespēja par sevi domāt adekvātā veidā. Viņš strādāja nemīlamu darbu, jo neticēja, ka ir gana labs labākam darbam. Marks uzvēra, ka galvenais, kas cilvēku ierobežo ir sliktas domas par sevi, kas radušās no dzirdētā un palikušas par „realitāti”. Šī pagātnes ietekme var veidot sekas profesionālajā darbībā un atstāt iespaidu uz ticību sev un personīgo dzīvi.

Tika pārrunāta dažāda pašvērtējuma ietekme uz dzīves kvalitāti: paaugstināta pašvērtējuma risks vērtējot sevi augstāk par visiem citiem un neadekvāti salīdzinot, pazemināta pašvērtējuma ietekmei un domām „no manis jau nekas labs tāpat nevar sanākt…” ietekme un vajadzība pēc stabila un adekvāta pašvērtējuma.

Tika doti piemēri, kā veidot veselīgu domāšanu par sevi, kā pārvarēt grūtības. Marks aicināja katram meklēt jēgu it visā, mērķi, kas ļauj sevi realizēt. Darīt darbu, kas ir mīlams, kas patīk, jo tas ietekmē cilvēka spēju realizēt sevi un pārvarēt dažādas dzīves grūtības.

Noslēgumā audzēkņi tika iepazīstināti ar Nika Vujačiča dzīves stāstu – vīrieti, kurš piedzima bez rokām un kājām, bet tagad ir kļuvis par iedvesmas avotu daudziem!

Kā mājasdarbu Marks Jermaks aicināja noskatīties mākslas filmu ar Niku „Butterfly Circus”, kura atspoguļo galveno nodarbības tēmu:

Krievu valodā: www.youtube.com

Angļu valodā: www.youtube.com

Pasākums īstenots projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Sagatavoja: PKK Linda Pūdāne

  

 


« atpakaļ